Като се започна в края на май с изборите за нов Европарламент, та се проточи до 01.12.2019 г. Неделя – ден начало за 5-годишния мандат на новата Еврокомисия.

Реформите, дори рестартът на Европейския съюз, са жизненонеобходими. Като начало новата Европейска комисия е с един член по-малко – няма го представителя на Великобритания. Няма и да го има, след като в съвсем обозримо бъдеще Брекзит най-после ще се състои. Сбъдва се предупреждението на Шарл дьо Гол, че островитяните са нещо различно от континенталните европейци. Генералът бе категорично против приемането им в съюза и само поради кончината му това все пак се случи.

И ето, че сегашният обитател на Елисейския дворец загуби търпение да чака своя час и предявява претенции да бъде неформален лидер на ЕС. Започна с пакета „Мобилност“, по-популярен като пакет „Макрон“, чието предназначение е да удари тежко източноевропейските транспортни фирми. Едва ли ще има проблеми да го узакони чрез новата евровласт. Поиска нови правила за разширение на ЕС и ветото му блокира началото на преговорен процес със Северна Македония и Албания. Диагностицира мозъчна смърт на НАТО, без да посочи дали функционират читави органи, годни за трансплантационен център.

Президентът Макрон не крие претенциите си да оглави класацията „Кой кой е“ в ЕС. Има и основания за самочувствие. След оттеглянето на Великобритания, Франция остава единствената ядрена сила и единствен представител на ЕС като постоянен член в Съвета за сигурност на ООН.

Обаче Германия е дългосрочен икономически хегемон на Стария континент, чийто Брутен вътрешен продукт превишава френския с повече от трилион долара. Според правилата на евроатлантическата демокрация, икономиката прави политиката, а не обратно. Немският канцлер Меркел си отива, но приемничката й като ръководител на Християндемократическия съюз и вероятен бъдещ канцлер Анегрет Крамп-Каренбауер вдигна висока топка. Как ли звучи името й с френско произношение, но самите германци, за да не плетат езици на панделка, просто я наричат АКаКа. Друга германка – Урсула фон дер Лайен, вече ръководи с твърда ръка Европейската комисия и дори върна предложен от Макрон кандидат за еврокомисар. И тези две жени, многодетни майки с общо 10 деца, не са единственото препятствие пред амбициите на Макрон.

Ако обърнем поглед от запад на изток, не е трудно да се намери пример за непомерни претенции. Горбачов се наметна с плаща на Петър Велики и коленичи под тежестта му. Дали пагоните на генерала са по-леки от плаща на самодържеца? Напълно е възможно на следващите президентски избори във Франция лицето на Макрон да придобие цвета на омразните му жълти жилетки.

Но българинът, който е фолклорен евролидер, обича да споменава френската поговорка: „Нищо не е сигурно. Ще поживеем, ще видим.“