Временни мерки срещу COVID-19 в Европа – Обобщена към 22.30 ч. на 14.03.2020 г.

Класификация на степените на риск за международни автомобилни превози, както следва:

1 степен - Без особени препоръки. Пътните артерии са отворени. Няма наложени забрани за превоз на стоки.

2  степен - Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната. Възможно е всеки момент да бъдат въведени ограничения.)

3 степен - Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост. Въведени са ограничения от страна на властите. Възможно е да се изисква 14-дневна карантина за лицата, пребивавали в рискови зони)

4 степен - Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост. Властите могат да налагат карантина. Висока степен на  риска от заразяване  с COVID-19. Въведени са строги ограничения.)

5 степен - Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната. Наложена е карантина. Много висока степен на  риска от заразяване с COVID-19. Има забрана за пътуване на пътници. Превозите са значително ограничени. Строг пропускателен режим.

 Австрия – Степен на риска 2. Завишен контрол. Относно тежкотоварните автомобили, които преминават транзит през Австрия, към момента няма рестрикции. Всички шофьори ще бъдат проверявани на място за здравословното им състояние, касаещо COVID-19, след което ще бъдат допуснати да преминат през Австрия.

НОВО!!! Затворена е границата на Австрия с Италия.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България - Австрия – Унгария-Румъния-България

Албания – Степен на риска 1. Няма въведени допълнителни ограничения за превозите на стоки. Завишен хигиенен контрол;

България – НОВО!!! - Степен на риска 3. Извънредно положение. Възможно е въвеждане на допълнителни ограничения за превозите на стоки. Завишен хигиенен контрол.

Белгия - Степен на риска 1. Няма въведени допълнителни ограничения за превозите на стоки. Завишен хигиенен контрол;

Великобритания - Степен на риска 1. Няма въведени допълнителни ограничения за превозите на стоки.

 

Германия - Степен на риска 1. Завишен хигиенен контрол. Няма въведени допълнителни ограничения за превозите на стоки. Завишен хигиенен контрол. В някои райони е разрешен превоз на стоки в почивните дни;

Гърция – Степен на риска 2. Няма въведени ограничения за превозите. Завишен хигиенен контрол; Фериботните връзки не са нарушени за момента, но по информация на колегите е възможно известно забавяне и напрежение.

НОВО!!!

Считано от 16.03.2020 г. Превози от/до Гърция в часовия диапазон 22.00 ч. – 06.00 ч. се забраняват заради разпространението на вируса.

Испания - Степен на риска 2. Няма въведени ограничения за превозите. Завишен хигиенен контрол;

Италия – Степен на риска 4. Няма въведени ограничения за превозите. Завишен хигиенен контрол; Преди напускане на страната може да е необходимо превозвачите да се снабдят с документ за здравен статус. Други държави налагат ограничения на водачи, пристигащи от тази високо рискова зона.

НОВО!!! Държави, които не допускат превозвачи пребивавали на територията на Италия – Словения, Хърватия.

Литва - Степен на риска 1. Няма въведени ограничения за превозите. Завишен хигиенен контрол;

Република Северна Македония - Степен на риска 1. Няма въведени ограничения за превозите. Завишен хигиенен контрол; От 13.03.2020 г. Република Северна Македония е взела решение временно да не допуска на своя територия чужди граждани, които  идват от рисковите в епидемиологично отношение дестинации Италия, Китай, Южна Корея, Иран, Франция, Германия и Испания.

Полша - Степен на риска 2. Няма въведени ограничения за превозите. Завишен хигиенен контрол за пътниците. Подлагат се на допълнителни въпроси относно дестинацията от която идват. Няма въведени допълнителни изисквания за превозвачите;

НОВО!!! – Образувана колона от чакащи автомобили на границата с Украйна!!! Украйна въведе временни ограничения по ГКПП. Очаква се официален документ от правителството, който ще засяга затварянето на границите, карантинен период от 14 дни за всички пристигащи от рискови дестинации и други.

Португалия: Към момента няма ограничителни мерки за влизане, излизане и транзитно преминаване през португалска територия. Има забрана за слизане на португалска земя за всички граждани от акостиралите плавателни съдове, освен за гражданите и дългосрочно пребиваващите в Португалия. Автономна област Мадейра затваря напълно своите пристанища.

НОВО!!! Очаква се въвеждане на граничен контрол с Испания.

Румъния - Степен на риска 2. Няма въведени ограничения за превозите. Завишен хигиенен контрол за пътниците. Подлагат се на допълнителни въпроси относно дестинацията от която идват. Няма въведени допълнителни изисквания за превозвачите; Всички превози, пристигащи от Северна Италия не се допускат на територията на страната. Разпоредбата важи до 31 март 2020 г.

Словения - Степен на риска 3. Има въведени ограничения за превозите. Завишен хигиенен контрол за пътниците. Подлагат се на допълнителни въпроси относно дестинацията от която идват. Няма въведени допълнителни изисквания за превозвачите; Границите на страната са затворени за всички превози от Италия. Възможно е да има нарушение на фериботните връзки включително преустановяване на превозите. Ситуацията е динамична и ще има последващи мерки в следващите часове.

Словакия – Степен на риска 2. Няма въведени ограничения за превозите. Въвеждат се допълнителни проверки по ГКПП.

Сърбия – Степен на риска 2. Няма въведени ограничения за превозите. Завишен хигиенен контрол за пътниците. Подлагат се на допълнителни въпроси относно дестинацията от която идват. Няма въведени допълнителни изисквания за превозвачите. От 08:00 ч. на 12.03.2020 г до второ нареждане, временно се преустановява преминаването на лица и МПС през ГКПП Олтоманци, ГКПП Стразимировци и ГКПП Брегово, като трафикът за и от Сърбия се пренасочва към ГКПП Калотина;

НОВО!!! Няма ограничение за транзитно преминаващите тежкотовани автомобили, но се въвежда времево ограничение за преминаване през територията на Сърбия. От момента на влизането до момента на излизането са разрешение само  12 часа.

Турция - Степен на риска 2. Няма въведени ограничения за превозите. Завишен хигиенен контрол за пътниците. Подлагат се на допълнителни въпроси относно дестинацията от която идват. Няма въведени допълнителни изисквания за превозвачите. На ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили. Има образувана колона от изчакващи автомобили;

НОВО!!! Във връзка с епидемиологичната обстановка, на влизане в Турция на ГКПП Капъ куле турските власти са монтирали термокамера за измерване на температурата на влизащите пътници. Това може да доведе до забавяне на преминаването в посока Турция.

По решение на турските власти временно е преустановено движението на международния бърз влак България - Турция.

Унгария - Степен на риска 2. Няма въведени ограниче