Когато на 22 декември, в навечерието на Коледа, на римския булевард “Франча” бяха убити пресичащите го в този момент 16-годишни приятелки Гая и Камила, цяла Италия изтръпна от ужас.

Римляните бяха потресени и от друго – как за един миг бяха разбити семействата не само на двете момичета, а и на убиеца - 20-годишния Пиетро. Той е син на един от най-известните и успешни италиански кинорежисьори и сценаристи Паоло Дженовезе, който е носител и на две награди за италианско кино “Давид на Донатело”.

Пиетро карал джипа на баща си.

Малко след фаталната катастрофа се разбра, че и двата теста на Пиетро – за алкохолно съдържание и за дрога в кръвта му, са положителни. Още тогава експертите коментираха, че италианският закон предвижда затвор от 8 до 12 години.

В случая с Пиетро обаче те могат да станат 18, защото убийството е двойно. Но при тази хипотеза не беше взето предвид обстоятелството, че момичетата са пресичали на червено.

Пиетро премазва Гая фон Фрейман и Камила Романьоли на кръстовище, близо до богаташкия римски квартал “Париоли” - точно в зоната, любимо място за увеселения на децата на римската буржоазия.

През въпросното кръстовище минават всекидневно с колите си и служителите на българската мисия в Рим, тъй като то се намира на пътя между блока на дипломатическото ни представителство и самото посолство.

Още във фаталната вечер на катастрофата стана ясно, че двете приятелки опитали да пресекат кръстовището далече от пешеходната пътека и на червен светофар. Това обаче не пожали Пиетро от хулите на мнозина, въпреки че е потеглил малко преди това на зелен светофар. Фактът, че е карал с 90 км в час при ограничение от 50 и че е имал алкохолно съдържание в кръвта си от 1,4 промила, или 3 пъти над разрешеното, го превърна в очите на мнозина в истинския виновник за случилото се.

Убивайки Гая и Камила, Пиетро на практика “уби” и блестящата кариера на баща си, който седмици след това трябваше да лансира най-новия си филм. Той обаче се превърна и в емблематичен пример за италианското общество - за това как разглезените деца на известните и богатите могат да се превърнат в убийци с луксозните им автомобили, които шофират под въздействието на дрога и алкохол.

На всичкото отгоре излезе наяве, че в миналото на Пиетро има два случая, при които той е бил хванат с наркотици, заради което му е била отнета и книжката.

Върната му е малко преди катастрофата. Дни след първите тестове за дрога и алкохол в кръвта на Пиетро се оказа, че въпреки положителността на теста му това не доказва, че той е приел наркотици именно преди шофирането си. Както стана ясно по-късно, той е приел кокаин и хашиш дни по-рано, докато в нощта на катастрофата бил с “ясно и неразмътено от дрога съзнание”.

Както успяха да докажат адвокатите му, положителният тест за дрога може да е бил заради редовно вземаните от него лекарства с подобно съдържание. Тази версия беше потвърдена и от приятелите му, намиращи се с него в колата.

Италианският режисьор Паоло Дженовезе на филмовия фестивал във Венеция
 

Режисьорът Паоло Дженовезе, баща на двойния убиец, засвидетелства отчаянието си от случилото се. “Непоносима е болката ни за Гая, Камила и семействата им. Ние сме едно разбито семейство и това е огромна трагедия, която ще носим на плещите си завинаги”, каза в деня след катастрофата режисьорът, който поиска да се срещне с родителите на жертвите. Те обаче предпочетоха да отложат за бъдещето подобен контакт. Въпреки това

Паоло Дженовезе написа писмо до двете семейства, което изпрати чрез адвокатите им.

20-годишният Пиетро, който през цялото време поддържаше тезата, че просто не видял как са изскочили изневиделица на пътя двете момичета, беше поставен под домашен арест 3 дни след катастрофата.

Почти 5 месеца след трагедията, която още вълнува италианските медии, Пиетро Дженовезе още е под домашен арест.

Процесът срещу него ще започне на 8 юли. Съдията от предварителното следствие прие искането за назабавен съд, отправено от прокурора по делото. Сега защитата на Дженовезе, в която участва и известният адвокат Франко Копи, който защитава с успех в миналото и Силвио Берлускони, трябва да реши каква ще е стратегията му. Според експертите прокуратурата не е склонна да приеме искане за споразумение, защото в този случай предвиденото наказание е твърде ниско – максимум 5 години затвор.

Най-вероятният вариант е защитата на Дженовезе да поиска съкратена съдебна процедура. При осъдителна присъда наказанието ще бъде съкратено с 1/3. Третият вариант е класически съдебен процес - в този случай обвиняемият не може да се възползва от никакви съкращения на наказанието и рискува присъда, близка до максималната предвидена - 18 години затвор.

В нея е включено обстоятелството, че младежът е убил, карайки с 3 пъти по-високо от позволеното съдържание на алкохол в кръвта си и с 90 км в час при ограничение от 50. Според експертизата секунди преди катастрофата Дженовезе изпратил и съобщения със снимки от телефона си, което разсеяло вниманието му. На всичкото отгоре след удара той не спрял веднага, а десетки метри след това, тъй като блокирал двигателят му, пише "24 часа".

Според италианския закон онзи, който убие на пътя след употреба на алкохол и дрога, рискува до 18 г. затвор.

Убийството на пътя обаче се класифицира в три варианта от наказателния кодекс. От 2 до 7 г. затвор се предвиждат за причинено убийство на пътя, ако е нарушен законът за движение.

От 8 до 12 г. затвор рискува онзи, който убие на пътя след употреба на дрога или алкохол (с алкохолно съдържание над 1,5 г на литър).

Убиецът рискува от 5 до 10 г. затвор, ако е в по-леко опиянено състояние, или над 0,8 г на литър.

На причинителите на убийство на пътя след употреба на алкохол и наркотици се отнема и шофьорската книжка. Тя може да се получи едва 15 години след катастрофата.

Наказанието се удвоява, ако причинителят на убийството кара без книжка или пък тя му е била отнета. То се удвоява и ако автомобилът е без застраховка.

Не се предвижда поставянето под запор или конфискуването на автомобила, с който е извършено убийството, ако той не е собственост на извършителя.