Колаж от месец март, който показва как ще плажуват хората през лятото 2020, се сбъдна. Кошмарът на летовниците да бъдат с маска на плаж и да изгорят от слънцето с нея, изглеждаше комичен в началото на пандемията, но сега реално го преживяват хората в Испания. От днес маските на плажа са задължителни за туристите на Пиренейския полуостров, разказа пред GLAS.bg българка, която живее в курорта Марбея на Южното крайбрежие. 

Глобата за лица без маска е 100 евро, а проверки се правят постоянно от местната полиция. 

Хората спазват наложената заповед за носене на маски на плажа, които до вчера бяха само препоръчителни. Другото изискване е спазване на дистанция от поне два метра между хората. 

Испания е в повишена готовност за обявяване на по-строга карантина срещу коронавируса. Новите инфекции нарастват стремително, поради което страната се принуди да затвори временно 40 000 ресторанта, бара и хотела. Това са близо 3% от всички заведения за хранене в страната. Предполага се, че до края на година засегнати могат да се окажат 65 000 подобни фирми.

Хотелите и ресторантите са основен източник на приходи за испанската икономика – особено на остров Майорка, където по-малко от баровете и ресторантите са отворили след падането на строгата карантина. В Барселона от миналия петък има по-строги правила за излизане навън, където тревогите за „втора вълна" са сериозни.