Първият сняг падна на височина под 500 метра на континента Европа. Той е факт в Южна Норвегия. Снежната пелина покри зоната на Омот, който се намира на 240 километра западно от столицата Осло. Надморската височина там е само 500 метра, но отрицателните температури в края на октомври си казаха думата. 

В последните години в скандинавската държава лятото и зимата са необичайно топли. Снегът обаче сега е факт. 

Кога да очакваме сняг в България? 

Циганското лято продължава, въпреки че слънцето не топли особено, то ни дава надежда за още няколко дни без тежки студове.

Топло време можем да очакваме до края на октомври. 3 до 5 градуса е затоплянето над нормата, което е сериозно откъм числа. За валежите прогнозата се осъществи за Западна България. Валежите, паднали в яз. "Камчия", ще дадат възможност нивото му да се задържи. Това каза климатологът проф. Георги Рачев.

Според него засега няма проблем с водоподаването, а този язовир захранва всички селища по морето до Черноморец.

Климатологът прогнозира, че ноември се очертава да е по-топъл с около 1 градус, а валежите ще са по-малко от нормалното.

"Зимата ще е с една идея по-хладна от миналата година, която беше много топла. Тоест ще е по-топла от предходните години. Ще бъде снежна и бяла във високата планина, над 1500 метра. Ще се редуват сняг, дъжд, киша, кал. Не е чудно, ако се задържат 4-5 дни снежна покривка", допълни проф. Рачев.

Той е на мнение, че едва дългосрочните прогнози около март давали шанс за повече валежи. Съществува и възможност за образуване на мъгли. А замърсителите действали върху горните дихателни пътища и прониквали по-лесно.

"В планината или парка е хиляди пъти по-безопасно отколкото дискотеката - що се касае до заразяване с коронавирус. Слънцето ще бъде във високата планина и по-възможност отивайте там. Планината е здраве", каза климатологът.

Денят става все по-малък, затова трябвало да използваме слънцето при всяка възможност.

"Относно зимните резервации - може отсега да се правят такива и ако нещо се случи, агенциите имат готовност да връщат пари. Всяването на страх е недопустимо, връща ме в едни други години", посочи още събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Първият снеговалеж, според американския модел, се очаквал около 2 ноември, а около 8 декември ще има възможност и за ски.

Проф. Рачев допълни, че трябва да живеем в хармония с природата, защото сме част от нея.