За първи път от 14 март на заведенията бе разрешено да се отворят на 2 юни и клиентите вече могат да бъдат обслужвани вътре в така наречените „зелени площи“ в цяла Франция (райони с по-ниски нива на коронавирус), като същевременно се поддържа социална дистанция. Париж изостава малко зад останалата част от страната като „оранжева зона“, което означава, че процентът на вируса е сравнително висок. По този начин ресторантите и кафенетата могат да отварят само открити площи, но на собствениците им е разрешено да поставят маси на тротоари и на паркинги, за да осигурят повече пространство между клиентите.

"Приехме план за подпомагане на барове и ресторанти за най-малко шест месеца от март до края на септември", каза кметът на Париж Ан Идалго. Някои улици може да бъдат временно пешеходни съгласно плана, за да се даде възможност за външни места. Не повече от десет души ще могат да седят заедно, масата трябва да е на разстояние един метър една от друга, а служителите на кухнята и ресторанта трябва даносят маски. Всяко кафене, установено в нарушение на правилата, подлежи на глоби и може да бъде принудено да бъде затворено.

 Кафе културата във Франция датира от векове и в град, гъсто населен като Париж, кафенетата са важна част от ежедневието, предлагайки повече от доза кофеин. Те действат като места за срещи, центрове за разговори и места, от които можете да гледате хора с часове, докато пиете своята напитка. И със слънчево пролетно време, парижани се възползват максимално от изживяването на кафенето през последните дни.

 Париж, подобно на много градове, също става по-приятелски настроен за колоездачи, като разгърне 650 километра аварийни велосипедни алеи, наречени "колона за колона", за да помогне на хората да пътуват и да спортуват, като същевременно поддържа социална дистанция. Велосипедните ленти се движат успоредно на маршрутите на железопътните линии и са маркирани с ленти за движение.

 Франция се стреми да отвори отново границите си с Европейския съюз на 15 юни със задължителна карантина за посетители от определени държави, които смята за рисковано.