Дексаметазон, евтин широко разпространен стероид, е най-новото лекарство, рекламирано от експертите в Обединеното кралство като възможно лечение за COVID-19, като доказателства предполагат, че той може успешно да намали смъртността от вируса с до една трета при тежко болни пациенти.

След като изследователи от Оксфордския университет обявиха основните резултати във вторник, a пълните резултати ще бъдат публикувани по-късно този месец - британското правителство незабавно разреши използването му при лечение на пациенти с коронавирус.

Не за първи път по време на пандемията на коронавирус - която уби 438 000 души по целия свят - наркотикът е рекламиран като лечение за COVID-19,  от президента на САЩ Доналд Тръмп, който противоречиво туитира, че приема антималарийния лекарство хидроксихлорохин.

Интересното е, че същите изследователи от Оксфорд доказаха, че хидроксихлорохинът не работи, което предполага, че дексаметазон може и да работи.

Може да е твърде рано, но експертите вече твърдят, че наркотикът може да бъде основен в спасяването на живота на най-болните жертви на коронавирус.

„Това е мечтата“, казва Ник Камък, експерт по вируси от Wellcome Trust, британска благотворителна организация, която подкрепя изследванията, добавяйки, че лекарството се използва от десетилетия при други условия.

И така, какво е дексаметазон?

Това е стероид, който обикновено се използва за намаляване на възпалението, основна причина за смърт при пациенти с коронавирус, тъй като белите дробове се издуват при борба с инфекцията.

Докато Световната здравна организация предупреждава да не се използват стероиди в началото на лечението с вируса - тъй като те могат да възпрепятстват борбата срещу инфекцията - в късните етапи те могат да бъдат ефективни.

"В началото вие се борите с вируса и искате имунната ви система да бъде възможно най-незасегната", каза във вторник д-р Антъни Фочи, най-добрият експерт по болести в САЩ.

Но в напредналия стадий на COVID-19, битката срещу вируса причинява толкова много възпаления, че „ви боли повече, отколкото ви помага“, каза той. Резултатите от проучването в Оксфорд имат "идеален смисъл" с тази представа, каза той.

Какви са ползите?

Първо, разбира се, е доказано, че спасява човешки живот: за четири седмици Оксфордският университет установява, че е намалил смъртността при 35% от пациентите, които се нуждаят от лечение с дихателни апарати, и с 20% при тези, които се нуждаят от допълнителен кислород.

Изследователите прецениха, че лекарството ще предотврати една смърт на всеки осем пациенти, лекувани, докато са на дихателни апарати, и един на всеки 25 пациенти само с допълнителен кислород.

„Това е голям офект“, казва един ръководител на изследването, д-р Мартин Ландрай от Оксфорд. "Това не е лек, но със сигурност е дълъг път."

Друго ключово предимство на дексаметазона е, че е евтин: само 25 евро за пълен курс. Както каза Cammack, от Wellcome Trust, лекарството също е широко достъпно и ще бъде лесно да се произвежда и разпространява в целия свят.

Има ли недостатъци?

Освен факта, че лекарството е полезно само за лечение на тежко болни пациенти, има странични ефекти при употребата на стероиди, включително наддаване на тегло, високо кръвно налягане, задържане на вода, промени в настроението, проблеми със съня и повишаване на кръвната захар за хора с диабет.

Някои експерти също предполагат, че смъртността по време на изследването е висока: 41% от тези на дихателни машини и 25% само на кислород са умрели.

„Смъртността изглежда е много по-висока, отколкото е в САЩ“, където едно скорошно проучване открива смъртност от 12%, въпреки че това е само след две седмици срещу четири в проучването във Великобритания, казва д-р Питър Бах, здравен експерт по политиката в Memorial Sloan-Kettering Cancer Center в Ню Йорк.