От днес Швейцария вдига всички ограничения за пристигащи от България и още четири страни-членки на ЕС, които отпаднаха за страните в Шенгенската зона още на 15-ти юни.

Тази държава, която не е част от Европейския съюз, е една от най-предпочитаните за живот и за туризъм в Европа. 

Един от най-посещаваните градове вторият по големина - Женава. Населението на града е 185 526 души, а на целия кантон е 441 000 души. Населението на кантона Женева е съвкупност от местни женевци (33,7%), швейцарци от другите кантони (27,6%) и чужденци от 180 страни (38,7%).

Женева е възприеман като град на протестанти, но в нея има повече римокатолици (39,5%), отколкото протестанти (17,4%), които живеят в кантона Женева. 22% от населението се определят, че не са част от нито една религия.

400 кинта или затвор, ако превишиш с 15 км/ч!

Първите селища на мястото на съвременния град са възникнали преди 2000 години. През 120 г. пр.н.е. римските войски завладели вече развит град в устието на река Рона, който се е казвал Женева и е бил основан от келтите няколко века преди това. Името се появява за първи път в описанията на войната в Галия, направени от Юлий Цезар. Името на града е идентично с името на лигурския град Геноа и означава коляно или глезен. През IV век населението приема християнството.

През IX век Женева става столица на Бургундия. Макар и оспорвана от франките, бургундите и Свещената римска империя, на практика Женева през Средновековието е управлявана от местните епископи чак до Реформацията, когато става република. Заради дейността на реформатори като Жан Калвин там, Женева често е била наричана протестантският Рим. През XVI век тя става център на калвинизма и приема много религиозни бежанци, включително и от съседна Франция. През 1526 г. Женева, Цюрих и Берн сключват отбранителен съюз, а през 1584 г. – постоянен съюз. През 1798 г. градът е присъединен от Наполеон към Франция, а от 1815 г. Женева става кантон на Швейцария.

Едно от най-важните събития в историята на града се нарича Л`Ескалад или изкачването на стените. За хората от Женева това събитие, което се чества всяка година, става символ на независимостта. Действието се развива през 1602 г., когато се проваля последният опит на Шарл Емануел I, Дюк на Савоа (Savoie) да завладее града и да го превърне в столица на север от Алпите. Всяка година през декември победата се отбелязва в стария град с демонстрации, конни паради и топовни изстрели.

Първата от Женевските конвенции за защита на ранените и пленените по време на война е подписана в града през 1864 г.

 

Норвегия обаче въведе от днес задължителна десетдневна карантина за пътуващи от България.

Заради опасността от нова вълна на заразата италианското правителство удължи срока на задължителното носене на маска в затворени обществени пространства до 7-ми септември. Забранени остават събиранията на много хора на едно място. А Украйна затваря от утре до края на месеца границата с Крим, за да предотврати нов скок в броя заразени.

Германия издаде предупреждение за пътуване до три региона в България. От днес пристигащите от Варна, Благоевград и Добрич трябва задължително да се тестват за COVID-19

До получаване на резултата от теста пристигащите в Германия от България трябва да се самоизолират. 14-дневната карантина отпада при отрицателна проба. Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия. Допуска се тестване и в България от сертифицирана лаборатория в срок до 48 часа преди пристигането във Федералната република. Същите условия важат и за седем региона на Румъния.

Паднаха ограниченията за българи в най-желаната държава в Европа!