Италия затегна карантината. От четвъртък, 12 март, затварят всички търговски обекти с изключения на хранителните магазини и аптеките. Мярката се налага след като днес броят на заразените и починалите от коронавируса отново се повиши. Само за изминалия ден броят на починалите нарасна със 196, а на новите случаи на зараза с 2313, съобщава euractiv. 

Всякакво движение по улиците се забранява, освен ако не е за жизнено важни нужди. Отворените обекти ще са с намалено работно време. Това са само част от хранителните, санитарните магазини и аптеки, където ще се влиза с ограничение и по здравен протокол.

Както се вижда на водещата снимка, хората на опашка пазат по метър дистанция един от друг.

От вторник цялата територия е под карантина, но търговските обекти работеха, гарантирайки един квадратен метър разстояние между клиентите. Отворени бяха и парковете. Някои от от парковете сега ще бъдат затворени. Фабриките остават да работят, но при гарантирани санитарни условия, срещу зараза.

“Настъпи момент и необходимост да направим още една крачка”, обяви на извънредна пресконференция късно в сряда премиерът Джузепе Конте. “Трябва да осъзнаем, че ще променим начина си на живот, за да може да усетим положителен ефекта на тази драстична мярка след две седмици”, обеща той.

Правителството номинира и специален комисар с извънредна власт за медицинската и здравна система.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи обръщение към италианците на родния им език като им обеща подкрепа и съпричастие.

Веднага след изявлението на премиера хората се струпаха пред автоматите за цигари и към моловете, а немалки опашки има и пред магазините за алкохол.