Извергът от Ханау, който разстреля 10 души, след които и българинът Калоян Велков, е купил оръжието си по интернет. То е било законно притежавано. 43-годишния германец Тобиас Ратиен се е сдобил с него през 2014 г., разказаха генералният консул на България във Франкфурт Антоанета Байчева. По думите вече са ясни мотивите за стрелбата - крайнодесните възгледи на Ратиен – ксенофобия, съобщи Бтв.

Бдения и шествия срещу омразата имаше в нощта срещу петък в цяла Германия. Хиляди души загърбиха етническите и религиозните си различния, за да кажат „не“ на расизма. Берлин, Лайпциг и Хамбург бяха само част от градовете, в които отдадоха почит на загиналите чрез шествия и бдения. В пълно мълчание пред Бранденбургската врата в Берлин хората се хванаха за ръце и запалиха свещи в памет на жертвите на разстрела.

Братовчедката на 33-годишният Калоян Велков съобщила ужасната новина на семейството му. Васка Велкова, която живее в Ханау, разбрала за стрелбата от приятел, който я предупредил да не излиза от дома си. "Знаех, че по това време Калоян е на работа в нападнатия наргиле бар, собственост на българка. Веднага започнах да му звъня, писах му есемеси. В 1:30 ч. отидох на място. Стоях до към 4 ч. там, но казваха, че са починали турци и няма българин. Звънях в полицията, сутринта стана ясно, че е Калоян е починал", разказа пред бТВ Васка Велкова. Калоян е работил в заведението като барман, за да си докарва допълнителни пари. смяната му е приключвала в 2 ч., обясин братовчедката.

Основната работа на Калоян била да кара бетоновоз, съобщи в същото време съпругата му Хариета Колева, с която са разделени, но останали в много добри отношения заради сина им. В родното място на Калоян - врачанското село Люти дол, очакват информация кога могат да приберат тялото му. За Хариета най-трудното нещо в момента е как да каже на сина си, че баща му вече го няма. „Говоря с психолози – не знам как ще му кажа, той е много привързан към баща си – дори през ваканцията бяха заедно“, сподели Хариета. Калоян е бил на почивка с детето до средата на януари. След което се е върнал Ханау.

Политическите партии в Германия загърбиха различията в идеологиите си и единодушно обявиха, че че крайно дясната „Алтернатива за Германия“ насърчава климат на омраза. И заклеймиха терора. Те започнаха дискусия за затягане на мерките за търговия на оръжия в мрежата.

Разследването продължава.