Някои учени, съветващи британското правителство, предупреждават, че планираният ход за облекчаване на мерките за блокиране на COVID-19 в Англия рискува да бъде приложен твърде скоро.

 Няколко членове на научната консултативна група на правителството на Обединеното кралство изразиха опасения, след като експерт по инфекциозни заболявания се изказа, че този ход е "опасен". 

 Обединеното кралство има най-голям брой потвърдени смъртни случаи и инфекции от коронавирус в Европа.

 Правителството отговори, като защити облекчаването на ограниченията. От понеделник в Англия на групи до шест души от различни домакинства ще бъде позволено да се срещат навън, в паркове или частни градини, стига да се спазват двуметрови разстояния.

 Някои деца от началното училище ще могат да се върнат в училище, докато правителството стартира системата си за проследяване на контакти по-рано тази седмица.

 Професор Джон Едмъндс, член на комитета на SAGE (Научно-консултативна група за извънредни ситуации) на Обединеното кралство, изрази загриженост относно способността на страната да ограничава разпространението на коронавирус в рамките на тези нови мерки.

 Той каза, че най-важният проблем е големият брой случаи, които все още се докладват, позовавайки се на оценка на Службата за национална статистика (ONS), която казва, че може би е имало средно 8 000 нови инфекции на ден само в Англия.

 Това е няколко пъти по-високо от официалните данни на правителството и взема предвид неоткритите случаи, при които симптомите са леки или липсват.

 "Дори и да не постигнем втори пик и просто запазим честотата на това ниво, което все пак ще доведе до голям брой инфекции във времето", каза Едмъндс и добави, "и хората ще умрат."

 Сър Джеръми Фарар, друг член на SAGE, добави подкрепата си в Twitter за коментарите, казвайки, че "COVID-19 се разпространява твърде бързо, за да премахне блокирането в Англия". Той каза, че честотата на инфекциите ще трябва да се понижи и тестовете и проследяването на операциите да работят напълно, преди подобен ход да бъде направен безопасно.

 Борис Джонсън обяви стъпката за облекчаване на правилата за блокиране в Англия в четвъртък, след като няколко дни доминираха противоречията около предполагаемото нарушение на регулациите от неговия най-добър съветник Доминик Къмингс.

 Кметът на Лондон Садик Хан туитира подкрепата си за предупреждението на Джеръми Фарар, заявявайки, че "е дълбоко загрижен, че сега бързаме твърде бързо, за да премахнем мерките за блокиране". Той не беше съгласен с оценката на премиера на Обединеното кралство, че петте теста за облекчаване на блокирането на COVID-19 в страната вече са изпълнени.

 Петте теста включват предоставяне на достатъчна критична грижа за пациентите, наблюдаване на трайно спадане на дневната смъртност, доказателство, че процентът на инфекция намалява, увереност в капацитета за тестване и снабдяване с ЛПС и увереност, че корекцията на мерките няма да рискува втора вълна от епидемията.