Те вече са обучени да подушват експлозиви, наркотици и рак, но сега служебните кучета на Бундесвера вече могат да улавят миризмата на коронавируса. Процентът на „попаденията“ на животните, участващи в обучението, вече е достигнал 80%.

Кучетата от Бундесвера се учат да разпознават коронавирусната инфекция при хората. Специалисти от Федералните въоръжени сили на Германия и Университета по ветеринарна медицина в Хановер (TiHo) тестват тази възможност с помощта на проект, в който са десет овчарски кучета, ретривър и спаниели от единствената школа за обучение на кучета в Бундесвера в Улмен (Рейнланд-Пфалц).

Както знаете, търсачите са в състояние да възприемат молекулния състав на миризмата не само на експлозивни или наркотични вещества, но и на различни видове рак или настъпваща хипогликемия при диабетици. Според експерти идеята за проект  „коронавирус“ е възникнала на тази основа.

Изследователите твърдят, че на този етап са успели да постигнат успех и да постигнат от кучетата точност на разпознаване на заразени проби на около 80%. В следващите седмици учените възнамеряват да постигнат 100% резултат.

Досега кучетата подушваха проби от слюнка от пациенти със COVID с инактивирани вирусни частици, предаде faz.net. След успешното завършване на тази серия от опити животните ще трябва да се изправят пред следното препятствие: могат ли да помиришат живи коронавируси в човешката слюнка?

„Това трябва да се случи при напълно различни условия, защото трябва да сме сигурни, че никой няма да се зарази от силно заразните проби“, казва Паула Йендри, аспирант в TiHo.

Превод: Glas.bg