Най-накрая - време за ваканция! В хотела ви посрещат радостни служителите на рецепцията и вие като финансова гаранция оставяте информацията за кредитната си карта, след което получавате ключа за стаята и се отправяте към блаженото място за почивка.

Влизайки в стаята, започвате да си оправяте багажа, когато изведнъж чувате телефон, който звъни в стаята. Дисплеят показва "Рецепция". В другия край на кабела любезно сте помолен да повторите данните на картата, тъй като възникнали проблеми с информацията на картата. Вие без никакво съмнение назовавате номера на карта, както и CVV кода. Лицето на телефона е изключително дружелюбно и отзивчиво и вие спокойно му  предавате  личните си данни. 

Най-накрая започвате да се наслаждавате на почивката си, когато изведнъж сте изненадан от неприятна новина: голяма сума пари е била изтеглена от вашата карта. Как може да се случи това?

Това е един от най-лесните начини измамниците да получават пари от туристите. Знаейки за това, лесно можете да избегнете неприятности. Така че нека  разберем как действат престъпниците?

Под фалшиво име, те се обаждат в хотела, назовават произволен номер на стая и под някакъв претекст молят да бъдат свързани с гостите по телефона. Поради тази причина на телефона за тези, които живеят в стаята, се появява и „Рецепция“. Човек си мисли, че му се обажда представител на хотела, но  той всъщност говори с измамник, който лесно получава данните на притежателя на картата и изтегля средства от тях.

В такава ситуация трябва да настоявате да изясните всичко лично с представителя на хотела на рецепцията. Ако се окаже, че не са ви се обадили, за да изясните данни от картата ви, не забравяйте да информирате управителя на хотела за случилото се.

Снимка: kite_rin / Fotolia

Превод: Glas.bg