Епидемията предизвика нова криза за туризма в Испания. В рамките на два дни Германия обяви почти цялата територия на страната за рискова, а Великобритания въведе карантинен период за всеки, който се връща от Испания.

Най-големият туроператор в света, TUI, отмени всички резервации от Германия за Испания и призова клиентите, които вече са в страната, да напуснат в следващите 7 дни. Причината за всички тези рестрикции е втория пик на коронавируса. Испания започна да отчита по 3 хиляди нови случая на ден.

Въпреки това страната настоява, че традиционни дестинации като Балеарските острови имат много ниски нива на заболеваемост и ограниченията са прекалени.

"За нас това означава фалит. Трябваше да се възстановяваме от карантината, която приключи преди два месеца. Още не сме го постигнали и сега това. Не знам как ще го преодолеем", смята Антония, собственичка на бар.

"Живеем в страх. Не знаем какво ще донесе утрешния ден. Не знаем какви ще бъдат следващите мерки и как ще я караме занапред. Не ни е страх от вируса. Страхуваме се за прехраната си", казва Гелинде, която също има собствен бар.