"Ако намереха у някого скрити пари, го пребиваха от бой!"

Филм на RTL проследи съдбата на българина Иван, който три години бил принуждаван да проси в Германия.

Преди Коледа хората са най-склонни да дават милостиня. Това се знае и от бандите, които организират просия. Знае се и друго - голяма част от тях са от България и Румъния.

Според австриеца Норберт Чайпек, 80% от просещите стават жертва на организирани престъпни групи на Запад.

Чайпек работи дълги години във Виенския Кризисен център за временно настаняване на малолетни. Днес живее в Бургас, където е открил приют за жертви на трафик.

Пред RTL той разказва, че просяците биват набирани в бедняшки квартали в България.

"Хората, които например живеят в гетата в София нямат нищо", казва той,"„и тогава някой идва и им дава надежда: Можеш да постигнеш много повече, ако дойдеш с нас".

Обещават им да просят в Европа, да дават малка част от сумата си на тарторите на групата, а останалото да остава в техния джоб.

Повечето просяци заминават за Западна Европа с бусове. Пътуването им струва между 50 и 100 евро - пари, с които те не разполагат. Затова мнозина от тях задлъжняват още тогава.

RTL ни среща с Иван, който е просил три години в Германия. В България мъжът е работил като дояч и е бил много беден. Тогава му предлагат да замине на просия. И той се съгласява. Задължението на Иван било да моли за пари шофьори, спрели с колите си на светофари.

Смяната му продължавала по 14 часа на ден. За нея получавал консерва с боб, макарони или супа, както и бутилка с вода. Негови "колеги" получавали понякога и бутилка евтино вино.

Парите, които изкарвал, Иван давал на организаторите на просията. Те му заявявали, че ги пазят за него и накрая ще му изплатят заработената сума.

Мъжът разказва пред тв екипа, че всеки ден били претърсвани, за да не би да укриват пари от шефовете си.

"Ако намереха нещо, ни пребиваха", спомня си той. Личните им документи били прибрани от организаторите на просията още в началото. След три години полицията разбива организираната престъпна група. От голямата сума, за която работил толкова време, Иван не получава нищо.

Как да им се помогне?

Според Чайпек, не може да се отвръща глава от тези хора. Те живеят в изключително тежки условия и стават жертва на експлоатация. Той смята, че правилният начин да се подхожда към тях е не да им се дават пари на ръка, които в повечето случаи не остават у тях, а да се подкрепят организации, които помагат на бездомните и просяците.