Еврейско семейство беше подложено на антисемитска гавра в лондонското метро, а пътничка - мюсюлманка се застъпи за тях.
Бащата разкава, че пътувал със съпругата и децата си, когато мъж се приближил до тях и ги попитал дали са евреи.

След това започнала поредица от нападки към семейството, че "евреите са започнали търговията с роби" и, че са от "синагогата на Сатаната".

Асма Шувейх смело обаче се хвърля да защити семейството от натрапника, а бащата споделя, че цялото му семейство са изключително благодарни за постъпката й.

Шувейх споделя: "Той дойде и ми подари красиви цветя, седнахме по на кафе и си разказвахме истории. Беше много хубаво и със сигурност ще поддържаме връзка".

Бащата, който не желае да бъде назоваван, добавя в изявление, публикувано от Организацията против Антисемитизма: "Бях объркан. След всички тези нападки на подобна основа, не бях подготвен как да реагирам. Единственото, за което мислех, беше безопасността на децата ми и най-доброто решение беше да се сдържам и опитам да накарам децата си да го игнорират".

"Изключително сме благодарни на дамата, носеща забрадката, която сега познаваме като Асма. Без нейната намеса и разсейване той щеше да продължи с отношението си, което можеше да прерасне и във физическо насилие. Това пътуване с метрото ме остави със смесени чувства към обществото. От една страна, съпругата ми, децата ми и аз бяхме обект на гнусни провокации, но съм благодарен на тези, които се застъпиха за мен".

Агресорът е арестуван и задържан в Бирмингам в събота вечерта по подозрение, че е извършил проява на расизъм. По-късно е освободен под гаранция.

Асма от Лондон заяви, че "не би се поколебала да го направи отново". Жената дори не е подозирала колко бързо ще се разпространи въпросното видео, дори нейни близки са се свързали с нея за да ѝ споделят, че са я видели.

Още в момента, в който действието започнало да се развива, тя разбрала, че ще трябва да вземе участие и да се застъпи за семейството.

"Като майка на две деца, знам какво е да си в тази ситуация и бих искала и на мен някой да помогне ако отново ми се случи", каза тя.

След като видеото доби широка полулярност, много хора коментиаха смелостта на жената: "Мюсюлманката не отстъпи по нищо, много категорична и упорита".

"Постоянно ни казват колко нетолерантни са всички, и всички религии се мразят една друга, а там е имало мюсюлманка, която се е застъпила за едно еврейско семейство", пише друг.

Някои я нарекоха "звезда", докато други я определиха за герой.

 

Превод: Glas.bg