Скорошно проучване на мистериозен камък в Швеция разкри, че викингите вече са били загрижени за климатична катастрофа преди повече от 1200 години.

 Швеция е една от най-културните страни в света. В началното училище децата учат по теми като екология и опазване на климата. През последните години шведската активистка и тийнейджърка Грета Тунберг се превърна във водещо лице на глобално движение срещу климатичната криза и вдъхнови милиони други хора по света да предприемат действия. Но изменението на климата може да е нещо, което е било в съзнанието на шведите далеч по-дълго, отколкото хората са си представяли – дори викингите са се притеснявали.

 Група археолози, езиковеди и експерти по религия и климат се обединиха, за да анализират надписите на камъка Рьок, издигнат, вписан мемориален камък, открит в шведската провинция Йостерйотланд през 1600-те години. Проучването им, публикувано по-рано тази година, предполага, че викингите са били загрижени за климатична катастрофа преди 1200 години.

 Изправен на височина повече от 2,5 м, камъкът Рьок е 5-тонно парче гранит с най-дългия известен рунически надпис в камък. В него има 725 руни - героите, използвани на викингския език, които, наред с други неща, разкриват стихове за героизма на Теодорих Велики, цар на остготите през VІ век. Смята се, че е издигнат през IX век, камъкът е невероятно добре запазен и е считан за най-известния рунически паметник от епохата на викингите.

 Повече от век изследователите се опитват да дешифрират издълбаните надписи на камъка. Проучването, публикувано тази година, показа, че руните намекват за криза със студен климат, станала между 536 и 550 г. - около 300 години преди създаването на камъка Рьок. През това време поредица от вулканични изригвания изтръгнаха толкова много пепел в небето, че накарали слънцето на практика да изчезне. Това доведе до необичайно студено лято в Скандинавския полуостров, което довело до неуспехи на реколтата и глад. Изчислено е, че поне 50% от местното население е починало заради кризата.

 Това травматично събитие може би е помогнало за формирането на мита за Рагнарок. Историята описва поредица от събития, включително препятствие на слънчевата светлина и Фимбулаутер, или „Голямата зима“ - в крайна сметка водеща до края на цивилизацията.