Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание официално одобри вчера харта на принципите на исляма във Франция. Това би трябвало да даде начало на голямо преструктуриране на втората религия в страната, предаде "Франс прес".

След седмици на вътрешна криза лидерите на Съвета постигнаха споразумение по текста на хартата, в който се утвърждава "съвместимостта" на мюсюлманската вяра със светския характер на държавата и с равнопоставеността жени-мъже и в който се отхвърля използването на исляма като средство за постигане на политически цели.

Хартата изрично настоява и за отхвърляне на расизма и антисемитизма и предупреждава, че джамиите "не са създадени за разпространение на националистическа реч, защитаваща чужди режими".

Това потвърждаване на републиканските принципи е част от надеждите на Макрон да "освободи" исляма от радикализираните влияния, които посягат на строгия секуларизъм на Франция и които са смятани за виновни за вълната от терористични атаки в страната през последните години. Офанзивата срещу сепаратизма и радикалния ислям се материализира и в законопроект, който днес започва да се разглежда от френския парламент.

Приемането на хартата с принципите също така проправя път към създаването на Национален съвет на имамите, който ще утвърждава имамите, проповядващи във Франция.

Към момента, правителството планира да премахне около 300 имама във Франция, изпратени да преподават от Турция, Мароко и Алжир заради предполагаеми връзки с екстремистки джамии и асоциации.

По този повод хартата се противопоставя и на намесата на чужди страни в мюсюлманското вероизповедание във Франция. Една от разпоредбите й предвижда и по-стриктни правила във връзка с чужди дарения, надхвърлящи 10 000 евро.