"Френският президент Eманюел Макрон се свърза с мен, за да ме увери, че изтеклата информация за изречени от него думи в интервю, не отговарят на истината".

Това написа премиерът Бойко Борисов профила си във Facebook.

И продължи: "Той ме увери, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции. Президентът Макрон препотвърди подкрепата си към България. Като премиер на България няма да позволя никой да обижда нашия народ и се надявам да не се стига до такива ситуации занапред".

Френският президент в продължение на няколко часа се е опитвал да се свърже с Борисов, за да му обясни, че е станала грешка в превода на интервюто му и хранел най-добри чувства към нашия народ.

Макрон предпочита легални мигранти от Африка пред български банди!?

Вчера вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското външно министерство след интервюто на френския президент за крайнодесния седмичник "Вальор актюел".

В него Макрон, говорейки, че готов за квоти за икономически имигранти, които да заемат нежеланите от французите работни места, заявява: "Предпочитам да има хора, които идват легално от Гвинея и Кот д'Ивоар, които са тук и вършат тази работа, отколкото пристигащи чрез нелегалните български и украински канали".

"Това изказване е обидно за българите. Това не е начинът за комуникация между две съюзнически страни", се казва в становището на българските власти.

Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин е извикана в понеделник в МВнР за обяснения.

Думите на президента предизвикаха остри критики не само в България, но също и в Украйна, както и в самата Франция.

В Париж интервюто на Макрон също предизвика изненада и неодобрение, най-вече поради факта, че е първото, дадено от действащ президент на Петата република за крайнодясно издание.

Елисейският дворец обясни това спорно решение с факта, че Макрон искал да говори на всички французи.