Те усещаха, че вирусът постепенно отслабва телата им, лишава ги от силата им и прониква в белите дробове. 68-годишната Мариан и 67-годишният Конрад Канциора преминаха през истински ад. Двойката от Берлин беше спасена от немски лекари. Сега те разказват през какво е трябвало да преминат.

Мариан и Конрад тръгнали на круиз по Карибско море. Така те искали да осъществят мечтата на целия си живот. Преди да заминат за Гваделупа в началото на март, специалистът по застраховане и пенсионираният инженер дори не предполагали през какво ще преминат.

На 6 март заедно с 2000 пътници те се качват на круизния кораб Costa Magica. След това последвал шок - няколко пътници се заразили с Covid-19! Нито едно от пристанищата не искало да приеме круизния кораб.

„Никой не ни каза нищо - казва Конрад Канциора, служителите изчезнаха от кораба, ресторантите бяха затворени. Просто седяхме в каютите си.“

На 15 март те са свалени от кораба в пристанището на Гваделупа. Полицията ескортирала автобусите, които доставили пътниците директно до рампите на самолета.

„В самолета седяхме и кашляхме осем часа и половина“, казва Конрад Канциора. "Страхувахме се да не се заразим, защото сме изложени на риск."

Конрад имал хронична астма, Мариан - нарушение на коагулацията на кръвта.

Пристигайки вкъщи, двойката умишлено се поставя под карантина, пише bild. Те не напускали къщата и не се свързали с никого. Два дни по-късно те получават писмо от здравния отдел в Марзан-Хеллерсдорф, в което няма дума за самоизолация. „Беше казано, че ако се чувстваме зле, трябва да се обадим на горещата линия“, казва Конрад.

На 18 март Конрад почувствал първите симптоми на коронавирус - болки в гърлото, загуба на вкус и суха кашлица. На 20 март съпругата му имала същите симптоми. На горещата линия жителите на Берлин били помолени да не излизат от къщата си, а на следващия ден при тях отишъл мъж, който направил тест за коронавирус. Той се оказал положителен. На следващия ден вирусът бил потвърден. Два дни по-късно двойката е откарана в болница с тежка пневмония. Мариана дори трябвало да бъде включена към апарат за вентилация.

След 14 дни Мариан и Конрад вече са изписани от болницата. Двойката все още не вярва, че е успяла да пребори болестта.

„Мислех, че ще умра. Лекарите и медицинските сестри бяха с нас 24 часа на ден. Много съм им благодарна”, казва жената.

Превод: Glas.bg