Един английски спрингер шпаньол на име Хюстън напуснал дома си в предградие на Брюксел през август 2013 г. През седмата година от отсъствието на кучето в един от магазините в Брюксел извикаха полиция: бездомно куче седеше на входа. Оказа се, че възможно да се определи собственикът на домашния любимец чрез електронен чип.

"Откакто Хюстън изчезна, аз не променях номера на мобилния си телефон, записан на чипа. Когато ми се обадиха от полицията, веднага си помислих, че става дума за колата ми - паркирах ли я правилно? Тогава ми казаха, че са намерили моето куче“, разказа собственичката на кучето Франсоаз пред белгийския телевизионен канал RTBF.

Хюстън не разпознал веднага стопанката си, затова пък дома си веднага познал.

"Имаше много хора в магазина и той се чувстваше притеснен, постоянно се оглеждаше. Когато пристигнахме вкъщи обаче, той веднага позна и съпруга ми, и сина ми... Започна да се държи както преди. Но той определено се страхува от непознати и особено от вратата, когато се отвори и затвори. Веднага е очевидно, че се страхува от повторение“, добави Франсоаз.

Според нея случилото се е "почти чудо".

„Не знам при кого е бил през цялото това време и кой го е пуснал.“ И никога няма да разбера. Но мисля, че за такова сладко куче той силно ще съжалява”, казва стопанката на Хюстън.

Превод: Glas.bg