Редица европейски страни отчитат забавяне на разпространението на коронавируса и подготвят поетапно вдигане на ограниченията.

Заради наближаващите празници обаче на много места се въвеждат гъвкави мерки, които ще важат до края на декември.

Франция

След месец на пълно затваряне заради COVID-19 Франция отпуска мерките. Властите отчитат първи положителни резултати – по-малък брой новозаразени и значително по-нисък процент на пациенти в реанимация. От пика на 6 ноември, когато броят на регистрираните заболели надхвърли 60 хиляди, за последното денонощие те са 12 000. Във Франция заработиха отново търговските обекти, предлагащи стоки и услуги, които не са от първа необходимост. Врати отвориха и молитвените храмове.

Строг санитарен протокол посреща всички клиенти, а като допълнително изискване правителството въведе правило за осигуряване на 8 кв метра площ за всеки посетител в търговски обект.

Френските власти разшириха и периметъра за разходки на гражданите. И ако до сега напускането на дома беше възможно само за един час и то на един километър от адреса по местоживеене, то от днес часовете за спорт и разходка са три, а радиусът е увеличен на 20 км от дома.

Белгия

Брюксел също разхлабва част от въведените мерки. От 1 декември отварят отново магазините, но ограниченията по коледните празници остават.

"Отварянето на магазините ще стане при едно условие: че се направи отговорно и по безопасен начин. В идните седмици няма да има пазаруване за удоволствие. Ще трябва да се пазарува бързо и самостоятелно, освен ако не се придружава човек, който се нуждае от помощ", обяви министър-председателят на Белгия Александър де Кро.

Премиерът подчерта, че тази година Коледа и новогодишната нощ ще бъдат празнувани различно и ограниченията за семейни събирания ще останат непроменени и през коледните празници.

Португалия

Лисабон въведе допълнителни ограничения за предотвратяване на разпространението на коронавируса около предстоящите на 1 и 8 декември национални празници. Пътуванията между населените места са забранени на два етапа – от снощи до 2 декември и от 4 до 9 декември. Полицията вече извършва проверки.

Училищата ще бъдат затворени в понеделниците преди двата празника, а магазините ще трябва да затворят рано.

Италия

В Италия ограниченията ще бъдат облекчени в няколко региона. В Ломбардия, Пиемонт и Калабрия нивото на опасност е намалено от най-строгия "червен" на " оранжев". В същото време през изминалия ден е отбелязан рекорден брой случаи от втората вълна на коронавирус.

Австрия

В Залцбург откриването на ски сезона се очаква на 19 декември. Този пример вероятно ще последва в Тирол. Австрийският канцлер Себастиан Курц подчерта, че държавата сама ще реши дали да отвори ски курортите.

"Взимаме това решение отговорно", подчерта той, след като германският канцлер Ангела Мркел отправи призив – всички зимни курорти в ЕС да останат затворани.

Меркел иска без ски в Евросъюза!

България няма да затваря ски курорти въпреки предложението на Меркел