Университетът в Кеймбридж се превърна в първата институция във Великобритания, която обяви, че извършва всички лекции онлайн до лятото на 2021 г.

 Университетът каза, „имайки предвид, че е вероятно социалното дистанциране ще продължи да се изисква, университетът реши, че през следващата учебна година няма да има лекции лице в лице“.

 На преподавателите е казано, че лекциите ще се провеждат на практика, включително и на живо. Въпреки това институцията все още планира да провежда семинари, семинари и малки групови обучения с "строго социално дистанциране" в сила.

 Говорител на Кеймбридж каза „Университетът непрекъснато се адаптира към променящите се съвети, както се появява по време на тази пандемия. Като се има предвид, че е вероятно социалното дистанциране да продължи да се изисква, университетът реши, че през следващата учебна година няма да има лекции лице в лице.

„Лекциите ще продължат да се предоставят онлайн и е възможно лично да бъдат домакини на по-малки учебни групи, стига това да отговаря на изискванията за социално дистанциране.

„Това решение е взето сега, за да улесни планирането, но както винаги, ще бъде преразгледано, ако има промени в официалните съвети относно коронавируса.“

 Алиса Бентън, ръководител на образователните служби на университета, каза за студентския вестник. В момента се формулират планове за Varsity, за да се гарантира, че виртуалните лекции „ще бъдат с най-доброто възможно качество“.

 Кеймбридж е първият, който предприе толкова радикална стъпка, но Манчестърският университет обяви миналата седмица, че провежда всички лекции онлайн през есенния мандат.

 

 Институцията на Russell Group предприе стъпката на фона на „истинската несигурност“ за това кога ще приключи социалното дистанциране и заяви, че лекционният театър „не поддържа лесно пространствено разделяне“, но добави, че се надява да проведе някои обучения лице в лице за малки групи.

 Той идва след като регулаторът каза на университетите да информират кандидатите дали могат да очакват преподаване лице в лице през следващата година, преди да приемат оферти.

 От Службата за студенти заявиха, че шефовете трябва да дават на студентите „абсолютна яснота“ и да не предлагат лъжливи надежди за „преживяване в университета“.

 Повечето кампуси са затворени от април, като часовете и изпитите се преместват онлайн.

 Нараства несигурността в сектора за това как ще работят през следващата година, като институциите вече са изправени пред огромни финансови загуби от очакван спад на задграничните студенти, които учат във Великобритания тази есен.

 Вероятно е да се задават въпроси относно таксите за обучение, като домашните студенти плащат 9 250 паунда годишно, а международните студенти плащат до три пъти повече от това.

 Мишел Донелан, министърът на университетите, каза, че институциите могат да начисляват пълната такса, стига онлайн обучението да е „качество“.

 Но някои студенти изразиха опасения, че няма да получат парите си, ако цялото преподаване се извършва онлайн.

 Алекс Джоунс, студент от втори курс по природни науки в Кеймбридж, каза: „Ако сме в тежък курс, всъщност няма заместител на преподаването, което получаваме в лабораторията.

„Вече този мандат имахме половината от броя часове в университета, които първоначално бяхме планирали, и 10 седмици работа на терен, която трябваше да бъдем отменени.

"Ако същото се случи през следващата година, е трудно да разберем как струва 9250 британски лири, когато ще получаваме много по-малко преподаване."

 Други британски университети, които внимателно следят ръководството на правителството, докато се колебаят да бъдат първите, ще могат да последват това.