Исторически успех за България в областта на здравния туризъм! 

И наистина е така: Пред българските центрове за балнеолечение се открива чудесната перспектива да посрещат хиляди германци на разноски на германските здравни каси.

Това е факт, защото над 70 милиона германци вече ще могат да ходят по света за балнеолечение и физиотерапия на разноски на здравните си каси.

На 19 септември Асоциацията на задължителните здравни каси и осигурителни фондове в Германия, Германо-българската индустриално-търговска камара и българският Съюз по балнеология и спа туризъм са подписали договор за включването на България в списъка със страни, в които здравните каси възстановяват разходите за балнеолечение и физиотерапия на своите членове-клиенти. Техният брой е около 73 милиона.

По този начин България вече е поставена на картата на германската здравна индустрия, защото за пръв път става възможно германски пациенти да получават балнеолечение в България на разноски на здравно-осигурителните каси в Германия.

Разплащането ще се извършва не от самите пациенти, а чрез система от договори между касите и отделните туроператори, които се занимават с балнеолечебен туризъм.

Така България вече ще се конкурира с големи и традиционни дестинации за балнеолечение като Франция, Италия, Швейцария, а също така Чехия и Полша, пише "Дойче веле".

И на почивка, и на лекар!

Общо 26 български хотела отговарят на европейските стандарти за балнеолечение, които важат за германските здравни каси. Засега разноски за балнеолечение и физиотерапия в България ще покриват 109-те задължителни здравни каси в Германия, но през следващите месеци започват преговори и с около 90 германски частни здравни каси.

Милиони германци се възползват от тази възможност

По линия на договора се очаква още през идната година около 5 000 германци да се възползват от новата възможност и да дойдат в България. Специалистите обаче смятат, че броят им ще бъде по-нисък - около 2 000.

Германските пациенти, които са задължително здравноосигурени, имат правото веднъж на три години да се възползват от възможността за балнеолечение на разноски на касата. По данни на Асоциацията на германските здравни каси.