Италианските лекари Алберто Зангрило, ръководител на клиниката Сан Рафаеле в Милано, и Матео Басетти, ръководител на отделението по инфекциозни заболявания в болницата Сан Мартино в Генуа, смятат, че коронавирусът е мутирал. В резултат на това заболяването е станало по-малко опасно, отколкото в началото на пандемия.

Така че, отговаряйки на въпроси от телевизионния канал RAI, Зангрило каза, че "Коронавирусът в Италия клинично вече не съществува". Според лекаря при намазките на пациенти през последното десетилетие вирусното натоварване е "безкрайно малко" в сравнение с тестове преди месец.

Между другото, вчера в Италия бяха регистрирани само 355 нови случая. На този фон, едновременно с колегата си, и лекарят от Генуа Матео Басетти каза пред ANSA за слабостта на инфекцията.

"Силата на коронавируса изобщо не е такава, каквато беше преди два месеца. Днешните случаи на COVID-19 са драстично различни", каза той.

Колеги от други страни обаче се съмняват в заключенията на италианците. Например, Гидиън Мейеровиц-Кац от Университета на Уолонгонг в Австралия смята, че идеята за самоунищожаване на коронавируса е съмнителна. В Италия хората умират от него и сега, само в последния ден 75 души са загинали (в разгара на италианската епидемия имаше 919).

Американката Ангела Расмусен от Колумбийския университет е съгласна с него. Тя заяви в социалната мрежа, че не вижда доказателства за отслабване на COVID-19 и ако скоростта на разпространение на коронавируса е отслабнала, това не означава, че заболяването ще бъде по-лесно за заразените.

На свой ред лекарят Оскар Маклин от университета в Глазгоу смята, че COVID-19 не мутира свръхактивно. Според него, дори и редица мутации да го отслабят, те няма да са достатъчни, за да променят естеството на коронавируса в една държава. Маклин казва, че е опасно да се правят твърдения за самоунищожаването на вируса въз основа на тестове. За да станат такива заключения реалност, е необходима голяма база от изследвания.

Експертите обаче са уверени, че коронавирусът мутира. Очевидно вирусите предпочитат да не убиват своя носител, така че с течение на времето отслабват. Според Анчи Баранова, биолог от Съединените щати с руски произход, щам на COVID-19 е открит в Южна Корея без „шип“, който е смъртоносен за хората.

Нобеловият лауреат, френският вирусолог Люк Монтание, говори за подобни неща. Той свързва затихването на вируса с теорията за изкуствения произход на COVID-19. Според учения, ако това е така, тогава "споените" части изкуствено бързо ще изчезнат с мутациите. Така научната общност няма доверие във версията на италианците.

Превод: Glas.bg