Измама с луксозно БМВ Х2, продадено незаконно в България, беше разкрита от италианското тв предаване "Ле Йене" (Хиените) на канала "Италия Уно".

Автомобилът, обявен за продажба срещу 50 000 евро в италиански сайт, бил отмъкнат с измама, като вместо пари продавачът получил 2 кг моцарела.

Купувачът мошеник се оказал италианец, осъждан в миналото за изнудване.

Потърпевшият в случая се казва Енрико - той обявил луксозното си возило за продан. С него почти веднага се свързал кандидат купувач, представил се за Чиро Гало и се споразумели за цена от 47 500 евро.

Енрико обаче не бил съвсем сигурен в надеждността на кандидат купувача, затова поискал от него да му прати снимка на банковия чек. За да го предразположи и вдъхне доверие, Чиро казал, че ще му прати моцарела, тъй като бил производител.

Така Чиро се представил пред продавача си с двукилограмова моцарела и Енрико "захапал". Двамата приключили сделката в град Порденоне. Енрико не знаел, че Чиро Гало всъщност е измислено име, зад което се криел италианец, осъждан за изнудване.

Двамата проверили заедно чрез банката, че чекът е редовен. Енрико не можел да знае в този момент, че всъщност чекът бил клониран. После не получил никакви пари от него.

За късмет, потърпевшият Енрико оставил включен джипиеса в колата си и установил в един момент, че беемвето му вече е в... България.

Тогава си дал сметка, че са го измамили. Парите от чека не пристигнали по сметката му – останал си само с моцарелата.

С приложение на телефона си Енрико и журналистът от "Хиените" видели как колата била паркирана от дни в гараж в България.

Двамата отлетели за София. Проблемът обаче бил, че колата се намирала в гараж на... полицията. След разговор с униформен разбрали, че тя била запорирана заради нередности и че собственикът й живеел наблизо.

Енрико и журналистът се свързали с жената на българския собственик. Тя казала, че няма понятие как колата е стигнала от Италия в България, а знаела единствено, че мъжът й я купил от някой си Чиро Гало.

Жената допълнила, че съпругът й платил в брой на Чиро 38 000 евро.

"Сега не мога да го открия, в противен случай ще си искам веднага парите, тъй като заради нередности ми взеха колата", коментира и новият собственикът.

В крайна сметка Енрико получил ключовете от колата си и отишъл да си я прибере. След връщането в Италия той и журналистът от "Хиените" стигнали до адреса на Чиро Гало посредством джипиеса на колата.

А пред камерите той признава, че е извършил измама: "Няма да правя повече така". И така!