Две са били силните земетресения, които станаха тази сутрин в хърватската столица Загреб, след това е последвал трети, по-слаб, трус. В центъра на града има разрушения, засега не е получена информация за жертви. Това се съобщава от "Европейска истина" с позоваване на Vijesti .

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на първия трус с магнитуд 5,3 е възникнал в 6:24 сутринта, на седем километра северно от Загреб, на дълбочина 10 километра. В 7:01 ч. в Загреб се усети ново земетресение с магнитуд 5,0 и в 7:41 се случи трети трус с магнитуд 3,7.

Щетите по сградите са регистрирани в центъра на града, по-специално е паднала част от горната част на южната кула на централната катедрала на столицата на Хърватия. В някои райони на града няма ток или вода. 

Министерството на вътрешните работи призовава гражданите да бъдат на безопасно разстояние извън домовете си поради карантина.

Припомняме, че в събота Хърватският национален щаб за гражданска защита реши да спре обществения транспорт, за да предотврати разпространението на коронавирус.

През последните 24 часа 78 души са се заразили с коронавирус в Хърватия, а общо инфектираните са 206.

В социалните мрежи започнаха да се появяват снимки на повредени от труса сгради и смачкани от отломките коли край тях.

 

Силно земетресение в Хърватия!