Бившият крал на Испания Хуан Карлос, който е разследван за корупция, отиде в изгнание, обяви кралският дворец, без да даде подробности къде в момента се намира монархът.

"Ръководен от убеждението да служа най-добре на народа на Испания, на нейните институции и на вас като крал, аз ви информирам за решението си в този момент да отида в изгнание извън Испания", казва той в писмо до сина си крал Фелипе VI.

На 8 юни испанският Върховен съд нареди разследване срещу 82-годишния бивш крал за получаване на подкупи от испански консорциум за строеж на скоростна жп линия между Мека и Медина в Саудитска Арабия.

Според швейцарски прокурори Хуан Карлос притежава 100 млн. долара в два офшорни фонда, като вероятно 65 млн. е прехвърлил на любовницата си Корина Ларсен.

Хуан Карлос абдикира от трона през 2014 г. след специална промяна в конституцията. Тогава бе обявено, че той страда от здравословни проблеми.

Неговата популярност спадна след серия скандали, сред които разточителни ловни сафарита в разгара на финансовата криза в Испания.

Хуан Карлос стана крал през 1975 г., два дни след смъртта на диктатора Франко.