Коронавирусната лудост продължава! В Испания десетки заразени пациенти избягаха от болниците. В момента те се търсят от полицията.

Няколко случая са документирани в различни болници, казва директорът на Националната полиция Жозе Ангел Гонсалес в Мадрид. Само в последните няколко часа двама души с коронавирус напуснаха клиниката в Леганес близо до Мадрид, още трима избягаха от клиниката в крайбрежния град Бенидорм в Източна Испания.

Гонсалес се оплаква, че в допълнение към такива пациенти много жители на Испания нарушават наложената в страната полицейски час преди седмица. Само през последните 24 часа 80 „безотговорни“ хора бяха арестувани за нарушаване на правилата за комендантския час.

Почти 47 милиона души в Испания имат право да напуснат дома си само в няколко изключителни случая от 15 март - например, за да попълнят хранителните запаси. В сряда, по искане на премиера Педро Санчес, парламентът трябва да гласува за удължаване на карантината до 11 април.

В момента Испания е една от страните, които са най-засегнати от коронавирусната пандемия в Европа. Към днешна дата броят на заразените е надхвърлил 42 000. Повече от 3000 испанци вече са починали от болестта.

След Китай, Италия и САЩ, страната е на четвърто място по брой на заразените. Ситуацията в Мадрид е особено драматична: само за две седмици броят на смъртните случаи от коронавирус се е увеличил до 1263.