Полицията се изправи срещу въоръжени банди в четвъртия ден на насилие в историческия френски град Дижон снощи.

 

Десетки мъже, въоръжени с железни щанги и пистолети, запалиха коли и боклуци и унищожиха камери за видеонаблюдение в квартала Грезил. Полицията заяви, че е реакция на насилие от страна на членове на чеченската общност в града през уикенда.

При един инцидент екип журналисти от Франция 3 са нападнати от мъже запалили колите. Към 20.30 ч. Най-малко 100 полицаи бяха разположени, за да се справят с тълпата. Четирима души бяха арестувани, съобщиха от полицията.

Дижон бе разтърсен от насилие през уикенда, като няколко стотин души от чеченската общност във Франция се спуснаха в града, за да отмъстят за нападение над местен юноша на 10 юни.

Един от мъжете, участвали в насилието, потвърди пред местен вестник, че нападението срещу читалище в петък е нападение за отмъщение, след като местен наркодилър нападна 16-годишен чеченски младеж.

В събота вечер около 50 мъже от Чечен се върнаха в квартал Грезил, където беше застрелян местен управител на пицария. В неделя около 200 мъже излязоха на улиците в областта.

Бернард Шмелц, префектът в региона, заяви, че сътресенията в понеделник вечер се смятат за атаки за отмъщение за насилието от предишните три вечери.

"Не сме установили никакво външно присъствие. Те са хора от Дижон", каза Шмелц.

Ерик Матайс, прокурор на Дижон, заяви, че най-малко шест души са ранени през последните три дни и че е започнато разследване за насилието.

Днес френските власти изпратиха полицейски подкрепления в Дижон за потушаване на сблъсъците.

Подобни сблъсъци избухнаха в Ница през последните дни, а според кмета на града те са били свързани с напрежение за наркотеритория между местни чеченски жители и техни съперници.