Германия днес също решава за налагане на строги мерки. Според информация на изданието "Билд", на среща с регионалните премиери, канцлерът Ангела Меркел ще поиска затваряне на баровете и ресторантите, театрите, кината и фитнес залите.

Магазините ще останат отворени, но при спазване на строги хигиенни норми.

Училищата и детските градини засега ще продължат занятията. Рестрикциите ще влязат в сила на 4-и ноември и първоначално ще важат до края на месеца.

Новите ограничения предвиждат хората да могат да излизат на обществени места само с членове на своето домакинство и още едно домакинство.

Според документа хората следва да бъдат наказвани, ако нарушават правилата, но не се дават повече подробности.

В документа се казва, че значителното увеличение на заразяванията в почти всички провинции на Германия означава, че много от местните здравни власти не биха могли да откриват и проследяват всички случаи, поради което е необходимо сериозно да се намалят контактите между хората сега, така че да не се налага въвеждането на големи ограничения по Коледа.

Германия, която беше хвалена за поддържане на доста по-ниско ниво на разпространение на заразата от други големи държави в началния етап на пандемията, сега отчита по-бързо от очакваното увеличение на случаите. Последните данни от вчера показаха 11 409 нови заразявания, с което общият брой на случаите стана 449 275.

Засега правителството иска да избегне втора национална карантина, след като първоначалното затваряне по-рано тази година тежко засегна икономическия растеж.

Меркел обаче предупреди вчера, че германската здравна система може да достигне точка на пречупване, ако случаите на коронавирус продължат да се увеличават, а министърът на икономиката Петер Алтмайер каза, че Германия вероятно ще достигне 20 000 нови заразявания на ден до края на седмицата.

Според проекторешението федералното правителство иска да осигури финансова помощ за фирмите, засегнати от затварянията, но колко и кога – остава неясно.