Италия, първият епицентър на коронавируса извън Китай, засега се справя добре с втората вълна на COVID-19 благодарение на масовото тестване и задължителното носене на маски. Денят, в който децата ще се върнат на училище е все по-близо, а училищата са взели нещата в свои ръце, за да се подготвят за учениците. Или по-скоро - взели са триона в ръце.

За да се ограничи разпространението на вируса, спазването на социална дистанция е жизненоважно, ала повечето училища в Италия използват старомодните "банчи" или дълги пейки, които побират няколко ученика, за да спестят място в тесните, но претъпкани класни стаи. Самостоятелните бюра са рядкост, особено в началните класове. Разбира се, Министерството на образованието пусна общоевропейска поръчка за 3 милиона единични бюра, които трябва да пристигнат до 8 сетември, за да могат училищата да ги сглобят и да посрещнат готови учениците.

Но много директори в по-отдалечените райони се притесняват, че бюрата няма да дойдат навреме. За това решават да се справят с проблема сами - като нарежат на парчета старите мебели.

"Идеята е да нарежем пейките с трион, ако са направени от дърво, или да ги разделим по някакъв начин", казва Аделфио Кардинале, който отговаря за училищните райони в Сицилия, пред популярната платформа на преподавателската организация Orizzonte Scuola.

"Разбира се, може да използвате разделител, също направени от дърво, но най-добре ще е да нарежем пейките. Това е екстремно решение на най-голямата пречка, която трябва да преодолеем на острова", обяснява той.

За властите в Италия връщането на децата на училище е критичен момент в борбата с вируса. Засега страната умело избягва втора вълна. Тя бе и една от първите нации, които се затвориха, като някои от училищата спряха работа на пети март, а до 10 март всички вече бяха затворени. Засега само най-малките са се върнали в учебните заведения.

Италианският министър на образованието Лучия Ацолина беше подложена на сериозни критики заради работата си по повторното отваряне на училищата. Страната започна да се отваря на 18 май, а ресторантите и баровете вече работеха през юни.

Но училищата, чиито срокове продължават и през юли, все пак останаха затворени. Театрите и фитнес залите в цялата страна отвориха през юли - със строги правила за социално разстояние, но въпреки това училищата в Италия продължиха да не работят.

В края на юни Ацолина все пак представи своя план за отваряне на учебните заведения. Той включва ограничаване на броя на учениците в класните стаи, за да се осигури поне един метър разстояние между тях, промяна на графиците, задължително носене на маски както от учителите, така и от учениците, а класните стаи ще се дезинфекцират няколко пъти на ден.

Където е възможно, часовете ще се провеждат на открито или в театри, паркове и музеи, особено в случаите, когато социалната дистанция не може да се поддържа в по-старите училищни сгради. В Рим споразумение между епархията и регионалното училищно настоятелство означава, че някои класове ще се провеждат в църквите. Ще бъде осигурено и дистанционно обучение за децата, които живеят с уязвими членове на семейството си и връщането на училище за тях би било рисковано.

Но не всички са готови да се върнат в класната стая.

Костанца Марджота е говорител на Комитета за приоритет на училищата (SPC), протестна група, подкрепена от профсъюзите, която призова за по-големи промени в цялата образователна система, а не само за отваряне на училищата така, както винаги са работели. Дистанционното обучение например не беше достъпно за някои деца или не беше възможно за някои учители, което направи последните месеци на учебната годината неравностойни за много ученици. Групата призовава за мащабен протест в Рим на 26 септември - една седмица след като училищата ще бъдат отворени отново, за да поиска промени.

"През всичките тези месеци практически нищо не е направено, за да се гарантира правото на образование", заяви Маргиота в изявление пред CNN.

"Не можем да приемем връщането към дистанционно обучение за ученици от гимназията, поетапното влизане и съкращаването на времето на децата в училище, както и невъзможността за увеличаване на броя на учителите и персонала. Училището трябва да намалява, а не да се увеличава социалните неравенства и абсолютно не трябва да се губи качество на образование", добави Марджота.

Организацията е подкрепена и от учителските съюзи в Италия, които също се страхуват от това, което предстои. Те са обезпокоени, че неправилно финансираната система на държавните училища в Италия, която често изисква от учителите да снабдяват учебните заведения дори тоалетна хартия, ще направи трудно снабдяването с маски и дезинфектанти.

SPC иска поне част от 209 милиарда евро, предназначени за Италия от "Фонда за възстановяване" на Европейския съюз, да отидат в училищата.