"В България отново успях да намеря сили и спокойствие", разказва една германка, избрала да прекара старините си в България.

През последните десет години броят на германските пенсионери в Югоизточна Европа се е удвоил, а цели 240 000 души получават германски пенсии в чужбина.

Сред любимите дестинации на пенсионерите са: Унгария, Румъния, Хърватия, България и Гърция. Същевременно на островите Фиджи, Тонга и Самоа са се заселили по-малко от 50 германски пенсионери, пише "Дойче веле".

Някои напускат родината си на старини по финансови причини - тези, които се отправят към България например, го правят най-вече заради по-ниските разходи за живот. Като Ана Холт, бивша собственичка на няколко фризьроски салона в Берлин.

От десет години тя живее в село Малко Дряново, недалеч от Пловдив. Там разполага с имот от 6000 кв.м., две къщи, лозя, овошки.

"Прекрасният пейзаж направо ме остави безмълвна", разказва Ана Холт, спомняйки си мига, в който взели решението с мъжа й да се преместят.

Тук открих пътя към себе си…

Според нея България може да предложи на пенсионерите много добри условия при много добри цени.

"Тук отново намерих сили и спокойствие и успях отново да открия пътя към себе си", споделя Холт.

Българските плодове и зеленчуци я поразяват със своя аромат, харесват ѝ домашното вино и ракията. Не се застоява в селото със 100 жители, така че не се оплаква от скука. И има вече и следващ проект - да създаде дом за съвместно съжителство на възрастни хора.

В България е най-евтино!

По данни на Федералната статистическа служба в България разходите за живот са най-ниски в европейски мащаб: там потребителите плащат едва около половината от средното за Общността. Така например килограм ябълки струват 0,60 евро, а дамска подстрижка и изсушаване при фризьора излизат около 15 евро. Вносните стоки обаче често са по-скъпи, отколкото в Германия.

69-годишният германски пенсионер Вернер Кристес също се е насочил към България. Но преди да се премести окончателно, той иска да установи дали му харесва или не. И за тази цел е наел тристаен апартамент в Пловдив, където смята да остане една година. В момента той плаща за наем 300 евро месечно, а първите му впечатления са положителни.

"Хората тук са много открити", констатира той. Сега полага усилия да се справи с езика и с кирилицата.

"Когато се наложи, се разбираме с жестове - с ръце и крака. До момента винаги съм получавал това, което съм искал", отбелязва той.

Но защо е избрал България, след като години наред е работил като инженер в Швейцария, а след това е живял край приказното езеро Бодензее? Защото смята, че животът в Германия и в Швейцария е прекомерно регулиран. Скоро и съпругата му ще се присъедини към него, за да решат заедно дали да останат в България.

Пенсията на Вернер Кристес не е голяма, но е напълно достатъчна за България. Той съветва онези, които се чудят дали да изберат България за старините си, да не бъдат твърде наивни. Казва, че трябва да се има предвид например това: че ако се заселиш по морето, през зимата редица от населените места са като пусти, съответно не са много подходящи за възрастни хора. Освен това при покупката на имот трябва да се внимава да не се попадне при нотариус-измамник.