Работници в катедралата Нотр Дам в Париж започнаха да демонтират 200-тонната заплетена мрежа от метал, която се сля заедно по време на пожара, който опустоши историческия паметник миналата година.

 Тази задача изисква работниците да бъдат окачени с въжета и да бъдат спуснати в изгорелите останки. Работата ще продължи през летните месеци.

 Два екипа от по петима работници ще се редуват на платформата на скеле, съставено от 40 000 парчета, и ще използват триони, за да прорежат метални тръби, които са се слели.

„Това е ключова стъпка за възстановяването на катедралата“, казва Кристоф Руселот, генерален директор на фондация „Нотр Дам“.

 Той каза, че скелето е като "паяжина", която е залепена до върха на катедралата.

 След като скелето бъде изчистено, ще бъде монтиран по-траен временен покрив, който да предпази произведенията на изкуството на Нотр Дам от дъжд, което ще позволи да започнат други реставрационни работи.

Скелето е монтирано за обновяване, преди пожарът да избухне на 15 април 2019 г.

 Отстраняването му "може да бъде опасно", каза Руселот.

"Дори да се вземат всички предпазни мерки, малки части могат да паднат върху катедралата и да унищожат някои части от нея", каза той.

 Работата по премахването на 40 000 части е в изчакване поради мерките за блокиране на коронавирус, които започнаха на 17 март, за да ограничат разпространението на вируса.

 Милиони хора по света наблюдаваха как огънят се разпространява през покрива на църквата през 2019 г., което причини срутването.

 Повече от милиард евро бяха обещани за реконструкцията му, като френският президент Еманюел Макрон си постави за цел да отвори врати навреме за Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

 Катедралата е затворена и се очаква да остане затворена за няколко години по време на реставрацията.