Чешкото правителство обяви извънредно положение, за да овладее втората вълна на новия коронавирус, която предизвика препълване на болниците и сериозно увеличение на смъртните случаи от болестта, пише европейската редакция на Politico.

Министърът на здравеопазването Роман Примула заяви, че в момента страната е изправена пред ежедневни нива на инфекция, които са "сред най-лошите в света" и представляват двадесеткратно увеличение спрямо регистрираните през пролетта.

Той също така предупреди, че болничният капацитет в страната е изчерпан.

"Ако не направим нищо, ще изпаднем в ситуация, в която всичките ни легла са заети от пациенти с COVID-19", каза той, цитиран от Ройтерс.

Обявяването на извънредно положение, което официално ще влезе в сила на 5 октомври и ще продължи 30 дни, ще бъде придружено от широк спектър от нови ограничения.

Те включват затваряне на средните училища във високорискови райони, като столицата Прага, за две седмици; забрана на зрителите да посещават спортни срещи; и ограничаване на броя на хората на събития на закрито, като сватби и църковни церемонии.

Извънредното положение също така дава възможност на правителството да използва стажанти в болнични заведения и студенти последна година медицина за първа линия на здравеопазването, за да замести стотиците лекари и медицински сестри, които в момента са под карантина.

Примула заяви, че тези нови ограничения ще бъдат облекчени след 14 дни, ако R-числото, което оценява нивата на разпространение на болестта, падне под 1. В момента е между 1,2 и 1,3.

Чешката република беше сред страните, давани за пример, по време на първата вълна на COVID-19 през пролетта и беше първата европейска страна, която обяви край на карантината.