„Тази трагедия ще бъде с мен през целия ми живот“, казва 62-годишният главен лекар от клиниката в Арнсберг (Северен Рейн-Вестфалия). Медицинският работник е глобен с 20 700 евро за причиняване на телесни повреди по непредпазливост.

Окръжният съд в Арнсберг разгледа невероятна медицинска драма. Става въпрос за 37-годишна пациентка, чийто мозък умира след рутинна операция. Лекарите казват, че жената никога повече няма да дойде на себе си.

Четири дни след раждането на детето си през ноември 2018 г. Катарина Г. (лекар по професия) трябваше да се подложи на планирана операция. Когато жената била обезболена, никой дори не подозирал, че вентилаторът, към който е свързана пациентката, е счупен. Неизправността е открита само десет минути след началото на анестезията. Поради липсата на кислород обаче мозъкът на Катарина вече бил мъртъв.

Невероятна предистория

В навечерието на операцията чистачка се спънала в апарата за вентилация на дробовете. Жената върнала маркуча, който паднал на пода, и съобщила за инцидента на главната медицинска сестра. Тя обаче го забравила и си взела почивен ден.

Когато главният лекар прилага анестезия в 9:15 сутринта, апаратът съобщава за грешка: „Първоначално мислех, че това се дължи на заболяването на дихателните пътища на пациентката“, казва лекарят пред bild.de. "Едва след няколко минути разбрах истинската причина, но беше твърде късно."

Според съдията „Това е трагедия и някой трябва да носи отговорност. Главният лекар трябваше да провери устройството преди употреба." 

Главната медицинска сестра е глобена с 1000 евро.

Превод: Glas.bg