Четирима души са арестувани за терористичното нападение във френско предградие, където бе убит учител по история. Сред задържаните има и непълнолетен. Всички арестувани са роднини на терориста, който бе застрелян от полицията.

Органите на реда обискират жилището на терориста, както и други адреси. Изземват се телефони и компютри.
Следователите се надяват да разберат с какво се е занимавал терористът часове преди нападението.

Френският президент Еманюел Макрон пристигна снощи в парижкото предградие Конфлан-Сент-Онорин, където вчера бе убит учител по история, и отиде в училището, където е преподавал убитият, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Според френската телевизия Бе Ем Еф нападателят е бил на 18 години, роден в Москва чеченец. Според полицейски източник преди десет дни учителят е показвал в клас в рамките на дискусия за свободата на словото карикатури на пророка Мохамед. Твърди се, че преди да бъде прострелян от полицията, нападателят е викал "Аллах акбар".

Нападението бе заклеймено от председателя на френското Национално събрание Ришар Феран, който написа в Twitter, че убийството на учителя по история е атака срещу свободата на изразяване и ценностите на френската република, предаде ДПА.

Лидерът на десните популисти Марин Льо Пен каза, че "ислямизмът води война" срещу французите, а министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер призова нацията към единство и решимост пред лицето на ислямисткия тероризъм.

Терористите няма да успеят да разединят френското общество, мракобесието няма да победи, заяви френският президент Еманюел Макрон по повод убийството.

Макрон нарече атаката ислямистки тероризъм и нападение срещу републиката. "Днес един гражданин бе убит, защото бе учител и защото учеше на свобода на словото", каза президентът, застанал близо до училището, в което е преподавал убитият и пред което той бе нападнат с нож. Френският лидер заяви, че цяла Франция застава зад учителите си.

Баща обезглави учител в Париж!