Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински колиби, след като експерти предупредиха, че част от ледник на Монблан може да се срути, предаде Би Би Си.

Около 250 000 куб.м лед са в опасност да се откъснат от ледника Planpincieux на връх Grandes Jorasses, заявиха служители. Кметът на близкия град Курмайор заяви, че глобалното затопляне променя планината.

Масивът Монблан е най-високата планинска верига в Западна Европа. Той има 11 върха с височина над 4000 м във Франция и Италия и привлича стотици хиляди туристи всяка година.

Във вторник кметът на Курмайор Стефано Мисерочки подписа заповед за затваряне на пътища във Вале Ферет от италианската страна на Монблан, след като експерти предупредиха, че част от ледника се плъзга със скорост 50-60 см на ден.

Той каза, че няма заплаха за жилищните райони или туристическите съоръжения, но планинските колиби в района на Рошфор се евакуират като предпазна мярка. „Тези явления за пореден път показват как планината преминава през период на големи промени поради климатичните фактори и следователно е особено уязвима“, заяви г-н Мисерочки пред италианските медии.

Експерти от регионалното правителство на Вале д'Аоста и Фондация „Безопасна планина“ казват, че е невъзможно да се предвиди точно кога масата лед ще се срути, пише БГНЕС.


Повишаването на глобалните температури причинява топенето на планинските ледници и свиването на полярните ледени покривки.

По-рано този месец десетки хора взеха участие в „погребален марш“, за да отбележат изчезването на ледника Пизол в североизточна Швейцария.