Будапеща е най-големият град и столицата на Унгария. Разположен е в Среднодунавската низина на двата бряга на река Дунав и заема площ от над 550 km². Населението на Будапеща възлиза на приблизително 2 милиона души – това е 1/5 от населението на Унгария.

Днешната столица на Унгария е съставена от два исторически града, разположени на двата бряга на Дунав – Буда и Пеща, които се обединяват през 1873 г. Пеща съставлява около 2/3 от града и е по-равната, търговска част на източния бряг на Дунава. Буда и Обуда са разположени на западния бряг на реката – по-хълмистата част на града, където са разположени Кралският дворец и Гелерт.

Мястото е изключително красиво и предлага уникални гледки - към река Дунав, към самия град от хълм, към величествените сгради. Разхождайки се из града лесно можете да усетите остатъци от атмосферата на Австро-Унгарската империя. 

Градът предлага всякакви възможности за отдих, най-различни видове развлечения, добра инфраструктура, качествен и бърз градски транспорт и не на последно място - много вкусна храна.

Но едно от най-величествените неща, на които можете да се натъкнете в Будапеща е късно вечер. Сградите на парламента и църквата "Матияш" са толкова красиви, че дунавските чайки прекарват вечерта си около тях. 

Те са бели и силно осветени и променят облика на града по такъв начин, че е трудно да откъснеш очи от тях. 

Сградата на парламента:

Унгарският парламент е построен в нео-готически стил по плановете на Имре Щайндл. Строежът започва през 1885 г. и е завършен през 1904 г. В строежа са участвали хиляди работници; използвани са 40 милиона тухли, половин милион плочи от мек варовик и 40 кг. злато.

Монументалният строеж е дълъг 268 м и широк 123 м. Интериорът включва 10 двора, 13 пътнически и товарни асансьора, 27 порти, 29 стълбища и 691 стаи (освен това и повече от 200 сервизни помещения). Със своята височина от 96 метра, това е една от най-високите сгради в Будапеща. Фасадата е украсена с 242 скулптори на унгарски и трансилвански владетели и на известни военни, като Арпад, крал Ищван и Янош Хуняди. Над прозорците могат да се видят изобразени гербовете на крале и херцози. Основната фасада е към Дунав, но главният вход е от източната страна и представлява стълбище, украсено със статуите на два лъва.

Сградата на унгарския парламент се отличава със своята величественост и красота. Има 365 кули – за всеки ден от годината, а височината от 96 метра е свързана с навършването на хиляда години през1896 от пристигането на маджарите в Панония. Тъй като е построен от песъчливи камъни на брега на р. Дунав, влагата от реката всяка година разяжда стените му и поради многото детайли се налага да се извършват почти непрекъснати ремонти на Парламента.

Църквата "Свети Матияш": 

Официално носеща името „Църквата на Дева Мария”, църквата „Свети Матияш“ е символ на района на дворцовия хълм в Буда. Името „Свети Матияш” се свърза с един от обичаните ренесансови крале от 15-ти век, който е бил основен дарител на сградата и който се бил женил два пъти на това място. Постройката, която била издигната тук и се е намирала на това място, датира от средата на 13-ти век.

Още от красотата на Будапеща: