Европейският парламент гласува предложения, които биха забранили продуктите без месо да бъдат етикетирани като бургери или колбаси. Но след решително гласуване срещу мярката, изглежда вегетарианските бургери остават в менюто.

Европейският парламент официално се произнесе по предложението веган продуктите в словосъчетание с класически месни ястия да бъдат вседостъпни в името на маркетинга на пазара на храна.

Казусът възникна, благодарение на месопреработвателите, организирани под шапката на асоциацията Copa-Cogeca, които са категорични, че потребителите биват подвеждани, когато на витрината виждат едновременно класически телешки бургер и негов веган еквивалент с наименованието "бургер".

Еврофермери до Брюксел: Спрете веганските мераци за "пържоли"!

От Асоциацията настояваха ЕП да наложи регулация в маркетинга на всички видове немесни производства, за да може бранша единствен да използва наименования, като "наденица", "пържола", "стек" и други подобни, асоциирани по презумпция с месоядството.

На противоположната страна са природозащитни организации от ранга на Greenpeace и WWF, чиито защитници оборват тезата, че потребителите биват заблуждавани в пазарната мрежа.

ЕП все пак утвърди практиката вегетарианските и веган продуктите да бъдат изрично упоменавани като такива върху опаковките, за да може всеки потребител лесно да разбере какво точно купува.