Членовете на Европейския парламент одобриха новия състав на следващата Комисия, която ще бъде ръководена от германския християндемократ Урсула фон дер Лайен, съобщи Франс прес.

Новоизбраният председател на ЕК спечели удобно мнозинство в ЕП.

461 от евродепутатите подкрепиха кандидатурите за комисарите, 157 бяха "Против", а 89 се въздържаха от правото си на глас.

Новият екип ще встъпи в длъжност в неделя, 1 декември.

При представянето, преди гласуването, Фон дер Лайен определи своята комисия като геополитическа и съобщи, че само една жена не достига в нейния екип, за да бъде изцяло постигната целта за равно полово разпределение на местата на еврокомисарите.

Новоизбраният председател съобщи също така, че внася исканите от ЕП допълнения в наименованието на задачите на българския еврокомисар. Така се предвижда Мария Габриел да отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта.

"Пожелавам успех на Урсула фон дер Лайен и на новия състав на Европейската комисия. България е достойно представена от Мария Габриел, която ще отговоря за важни за Европейския съюз приоритети. Според всички тя се представи отлично по време на своето изслушване и получи допълнителни отговорности. Занапред Мария ще отговаря за "Научни изследвания, иновации, образование, култура и младежи". Благодаря на Жан-Клод Юнкер, един истински европеец, с когото работихме отлично", написа премиерът Бойко Борисов във Facebook.