Решението на Борис Джонсън да спре работата на парламента е незаконно, постанови британският Върховен съд.

Съдът обяви, че е погрешно решението да се отнеме възможността на парламента да изпълнява своите задължения преди крайния срок за Брекзит (31 октомври).

Върховния съд на Обединеното кралство и неговите 11 съдии трябваше да вземат окончателно решение дали съветът на премиера към кралицата да спре работата на парламента за пет седмици е бил незаконен.

Върховният съдия и ръководител на институцията лейди Бренда Хейл заяви: "Резултатът върху основите на нашата демокрация беше доведе до крайност. Съдът е длъжен да заключи, че решението да се посъветва Нейно Величество да пророгира (парламента) е незаконно, тъй като е довело до осуетяване или възпрепятстване на възможността на парламента да изпълнява конституционните си функции".

Лейди Хейл каза още, цитирана от Би Би Си, че единодушната позиция на 11-те съдии е, че решението е нищожно и че е било отговорност на председателите на камарите на общините и на лордовете да решат какво да правят по-нататък.

Решението на Върховния съд е сериозен удар за премиера, който спря работата на парламента за пет седмици, твърдейки, че закриването това е рутинно закриване.

Според противниците на този ход целта е да бъдат осуетени опитите на депутатите за обстойно проучване на плановете на премиера за Брекзит и да му се позволи да наложи излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка. Мнозина депутати приеха решението като опит да им се запуши устата.

Борис Джонсън от своя страна увери, че просто иска да демонстрира единство пред Брюксел, за да не отслаби позициите на Лондон в опита за предоговаряне на споразумението, сключено между бившия премиер Тереза Мей и Брюксел.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу настоя, че парламентът в Лондон трябва да се "свика без забавяне".

Бъркоу, който бе силно критичен към решението на Джонсън, заяви, че ще се консултира с партийните лидери.

В изявление той подчерта: "Приветствам решението на Върховния съд, съгласно което пророгацията на парламента е незаконна. Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че закриването на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за ново изказване на кралицата.Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент... Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация, Камарата на общините трябва да се свика незабавно. За тази цел сега спешно ще се консултирам с партийните лидери".