Обстановката в една от най-красивите и посещавани европейски столици за момента остава сравнително спокойна. Виена е сред градовете с целогодишно засилен интерес от страна на туристите. Сега обаче ситуацията заради коронавируса е малко по-различна.

Българка разказа пред Glas.bg какво е сутрин да се качи в полупразно метро, а по централните улици да е пусто. 

"Затворени са училищата, детските градини, някои университети, както и ресторантите, но не се усеща масова паника у хората. Не всеки носи предпазна маска, когато е навън. Странно е, като вървя по улиците, винаги по тях гъмжи от туристи, а сега изглежда пусто", казва тя.

Магазините работят без строги ограничения за спазване на дистанция и редене на опашки, но както по цял свят - тоалетната хартия се оказва една от най-купуваните стоки, наред с продуктите от първа необходимост.

"Магазин BILLA например отправи призив към клиентите си, които нямат двигателни или какъвто и да е друг вид затруднения, да не пазаруват между 8 и 9 часа сутринта, за да могат трудно подвижните хора да го сторят. Целта е да се избегне суматоха, както и инциденти. Но все още не се е стигнало до крайни забрани", допълва тя.

Голяма част от фирмите са преминали на работа от вкъщи. Българското посолство е преустановило работа с граждани. Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи, че 35 млн. евро ще бъдат отпуснати за спасяване на малкия и среден бизнес. „Това е най-голямата криза за нас след Втората световна война“, каза още той.

Страната e ограничила културните мероприятия и е предупредила гражданите относно мерките, които трябва да вземат, но по думите на канцлера – джогингът е позволен.

Властите в провинция Тирол затварят всички населени места в региона под карантина. И въпреки че до момента в страната заболелите са общо 2491, смъртните случаи са 6, за сравнение в България заболелите са 127 с три смъртни случая, ситуацията в Австрия остава далеч по-спокойна.

Ето как изглеждат някои от най-популярните места в града:

Мария Хилфер щрасе

Щефансплац