Стотици германци в жилищен район на Берлин са в потрес! Анализите на водата разкриха Legionella (род патогенни грам-отрицателни бактерии, причиняващи легионерска болест). Поради тази причина на жителите беше забранено да вземат душ в продължение на пет месеца.

Говорим за къщи, построени близо до Берлинската стена в края на 80-те години: на Беренщрасе, Вилхелмщрасе, Хана-Арендщрасе, дер Колонада, Гертруда-Колмарщрасе и Восщрасе.

„Това е голям комплекс с много туристически апартаменти“, казва Себастиан Бартелс, заместник-председател на берлинската асоциация на наемателите, пред bild.de. Той подозира, че причината са мръсни тръби.

64-годишната Уте Ваххолц живее на Вилхелмщрасе 86: „Поисках намаляване на наема. Имам риск от рак. Моят лекар казва, че не трябва да взимам душ, дори ако са инсталирани специални филтри."

Торстен Коннопке, Вилхелмщрасе 86: „Мисля, че причината е в старите тръби от времето на ГДР“.

Тест за вода, проведен малко след началото на карантината на 31 март, показа максимален брой бактерии от 28 800 CFU (единици, образуващи колонии) на 100 милилитра вода. Граничната стойност (100 CFU на 100 ml) е надвишена почти 300 пъти.

За жителите на засегнатите къщи бяха инсталирани специални филтри, но здравният отдел все още не препоръчва на хората да си вземат душ.

Заболяването е фатално в 5-10% от случаите! Легионела е бактерия, която се размножава във водни системи при температури между 25 и 45 градуса. Може да причини легионерска болест. Това е тежка форма на пневмония с объркване на съзнанието, коремна болка и диария. Особено засегнати са хората с отслабена имунна система и възрастните хора. 

Превод: Glas.bg