В аулата бункер на римския затвор “Ребибия” беше открит най-големият процес срещу калабрийската мафия Ндрангета. 456 са обвиняемите в него, а сред тях е и 39-годишната българка Живка Танева Димитрова. По мащабността си делото може да се сравни само с известния като “максипроцес” срещу Коза ностра, при който през 1986 г. в Палермо бяха изправени на съд 475 обвиняеми за връзки с мафията. Те бяха разследвани от магистратите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Сегашното първо заседание на предварителното следствие се откри в римския затвор, тъй като в Калабрия липсва достатъчно голяма зала, където да бъдат побрани обвиняемите и защитата. Предстои да бъде завършена огромна аула бункер в Ламеция Терме в Калабрия, където процесът ще се премести след десетото заседание.

До делото срещу калабрийската Ндрангета се стигна след разследването, известно с името “Ринашита-Скот”, на прокурора от “Антимафия” в Катандзаро Никола Гратери. Пред правосъдието са изправени видни представители на калабрийската мафия от зоната на Вибо Валентия, както и техни съдружници и съучастници политици, бизнесмени и адвокати. През декември 2019 г. в Италия бяха арестувани 330 души по заповед на прокурора Гратери. Някои от сегашните обвиняеми се намираха в затвора отпреди. Впоследствие други бяха освободени или поставени под домашен арест. 

Кадър от репортажа на РАИ 3 – журналисти пред римския затвор "Ребибия", в чиято зала бункер беше открит процесът.

В списъка от обвиняемите е и българката Живка Танева Димитрова, жителка на община Сант Онофрио в провинция Вибо Валентия. Тя е разследвана като подставено лице, тъй като на нейно име се водела търговска дейност, водеща към Никола Бонавота, бос от едноименния клан. Става въпрос за кафене “Сублиме”. Нямаше други арестувани нашенци, въпреки че в разследването се говореше и за някои българи, доставящи оръжие на двама от разследваните – Доменико Пардея и Лучано Макри, пише "24 часа".

Кланът Бонавота, за чието подставено лице се смята Димитрова, действа най-вече в сферата на изнудванията, лихварството и наркотрафика. Той е съюзник на клана Манкузо от Лимбади и има влияние в международния наркотрафик. Всички членове на клана, както и свързаните с него хора произлизат от провинция Вибо Валентия. В нея живеят много българи и румънци. Според Националния статистически институт близо 1270 са българите в тази провинция.