Съд в Словения осъди днес 22-годишна жена на две години затвор затова, че нарочно отрязала ръката си с циркулярен трион, за да получи застрахователно обезщетение, предаде Асошиейтед прес.

Районният съд в Любляна заяви, че Юлия Андлешич се договорила с приятеля си лявата й ръка да бъде отрязана до китката в дома им в словенската столица в началото на 2019 г. Тя беше призната за виновна за опит за застрахователна измама/

Около година по-рано тя подписала договори с пет различни застрахователни компании, посочва съдът. Жената трябвало да получи обезщетение в размер на над 1 милион евро - около половината веднага, а останала част - на редовни месечни вноски.

Нейният приятел беше осъден на три години затвор, а баща му получи условна присъда. Двамата я откарали в болница, като заявили, че се е наранила, докато режела клони.

Властите заявиха, че те не взели със себе си отрязаната китка, за да са сигурни, че увреждането ще остане постоянно. Полицията обаче я открила и тя била пришита на мястото си.

Прокурорите заявиха, че дни преди инцидента партньорът на Андлешич търсил информация в интернет как работят изкуствените ръце. Обвинението твърди, че това е още едно доказателство, че са го направили нарочно.

По време на процеса жената пледира невинна, като заяви, че никога не би отрязала ръката си доброволно.

"Никой не иска да бъде осакатен", заяви тя пред съда. "Младостта ми беше погубена. Загубих ръката си на 20 години. Само аз знам как се случи", пише "24 часа".

Процесът привлече голямо обществено и медийно внимание в малката алпийска страна.

"Смятаме, че присъдите са справедливи и адекватни и ще изпълнят целта си", заяви съдия Мариета Дворник.