Възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси с България. Ние подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение.

Това каза македонският премиер Зоран Заев, минути след приключване на консултативната среща при президента Румен Радев.

Днес българският премиер Бойко Борисов, заедно с членове на кабинета и ръководители на отговорните институции взеха участие в консултативна среща при Румен Радев, на която бяха разгледани отношенията ни със Северна Македония в контекста на евентуалното решение на Европейския съвет за покана за започване на преговори за членство на страната.

След разговорите премиерът Бойко Борисов обяви, че еврочленството на съседите е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята.

На свой ред президентът Румен Радев обяви, че България трябва да изработи национална позиция с много ясни и точни изисквания към властите в Скопие.

"Нашите призиви са да бъдат направени смели крачки, основани на фактите и истината. Призоваваме да се намери решение и не е достатъчно само нашата страна да има воля, подобно нещо е необходимо и от България", подчерта Заев.

Македонският премиер е убеден, че и този исторически момент ще бъде преодолян.

"До момента са решени четири исторически периоди за 6-7 значителни фигури, които честваме заедно от тези периоди", припомни той.

"С Договора доказахме политически, че искаме сътрудничество с България и продължаваме в тази насока. Вярвам, че и тази част от историята, за която говорим сега, ще бъде преодоляна. Целта е да укрепим приятелството и добросъседството. Очакваме да бъде намерено решение. България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС", заяви македонският премиер.

"Вярвам, че тя ще докаже това и при получаването на дата след 15 г. кандидатстване. Няма нужда от загриженост. Приемаме тревогата и препоръките от България. Вече работим с комисиите, ще имаме заседания и ще искаме и двете държави да бъдат щастливи и удовлетворени при постигането на решение", заключи Зоран Заев.