България ще приеме 70 непредружени деца от мигрантския център на гръцкия остров Лесбос. Това става ясно от съобщение на МВР след срещата на вътрешния министър Христо Терзийски с министъра по миграцията и убежището на Гърция Георгиос Кумуцакос в Атина.

На разговорите е присъствал и посланикът на България в Гърция Валентин Порязов.

"Гръцката страна приветства решението на България да приеме 20 непълнолетни в допълнение към останалите 50, за които вече е изпратила заявка", се казва в съобщението.

Министрите от двете страни са обсъдили сътрудничеството по въпросите на миграцията и са обменили мнения по предложението на Европейската Комисия за новия Пакт по миграция и убежище.

Терзийски е изразил своята признателност за потвърдената подкрепа от страна на Гърция за приемането на България в Шенген.

Новият Пакт бе представен от ЕК на 23 септември, две седмици сред пожара в претъпкания с бежанци лагер Мория на гръцкия остров Лесбос. Лагерът се превърна в символ на провала на европейската миграционна политика.

Сега миграцията се управлява, съгласно Дъблинския регламент, който поверява на първата страна членка на ЕС, в която е влязъл мигрантът, отговорността за обработката на неговата молба за предоставяне на убежище.

Брюксел твърди, че всички страни членки трябва да се притекат на помощ на страните на първа линия. Комисията настоява, че държавите от ЕС трябва доброволно да решават в коя от всички дейности от областта на миграцията ще участват.

Посочва се възможност страните да допринасят основно със средства за връщането на чужденци без разрешение за пребиваване. В случаи на криза приносът ще се наложи да се повиши.

Комисията иска на външните граници да бъдат въведени задължителни проверки за сигурност и на здравословното състояние на пътниците, както и да бъдат взимани отпечатъци от чужденците.

Предвижда се още на самата граница бързо да се преценява дали чужденецът има основания да бъде пропуснат, или върнат. Предлагат се и мерки, с които мигрантите да бъдат "сдържани" да се движат между държавите в Евросъюза.