Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис отложи обявяването на новите мерки срещу коронавируса заради силното земетресение на остров Самос. Трусът с магнитуд 6,7 по Рихтер нанесе сериозни щети. Към момента има информация за петима ранени граждани, пише "Труд".

Силно земетресение в Гърция! Разклати Пловдив и София* ВИДЕО

Министърът на гражданската защита Никос Хардалиас отлетя спешно за острова с лекарски екипи. В случай че жителите не трябва да останат по домовете си, те ще бъдат прехвърлени в хотели и стаи.

Нови мерки в Гърция от днес



Според информация от жители на острова, земетресението е причинило материални щети. Има срутени сгради, срутена е част от църква в Карловаси, морето е излязло от пристанището. По-рано беше съобщено, че част от църквата на Дева Мария в Карловаси е била унищожена. Има информация за поне една жертва.

Има жертви в Измир! Цунами заля града, турската лира се сгромоляса ВИДЕО+СНИМКИ

В телевизионното си послание премиерът бе предвидено премиера да обяви нови мерки за защита на общественото здраве, за да спре бързото разпространение на коронавируса. 

Според информация специалистите по инфекциозни болести предлагат затваряне на търговските обекти в 21:00 или 22:00 вечерта. Разгледан е сценарият за общо затваряне на този сектор. Очаква се забраната за движение да обхване зоните "оранжево" и "червено".

Смята се за даденост решението за задължително използване на маска навсякъде, на закрито и на открито в цялата страна и спазване на дистанция, независимо от цвета на епидемиологичната карта.

Прогнозите за 2000 случая на ден през следващите дни прави мерките неизбежни и стриктното им прилагане задължително. Индексът на позитивност се увеличава, което предизвиква безпокойство сред експертите.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията дава лимит от 4% на положителни тестове от общо извършените, а специалистът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас във вторник заяви, че Гърция вече е прескочила допустимия праг на 4,4%.

Разрушени сгради в Измир! Нивото на водата рязко се повиши ВИДЕО+СНИМКИ