През м.г. Турция купи най-модерната руска система за противовъздушна отбрана - С-400. Това стана на фона на множество протести от страна на САЩ и НАТО, които бяха против това Анкара да купува военна техника от Москва.

Година по-късно изглежда не само, че сделката е факт, но и С-400 е в пълна бойна готовност, защото Турция успешно е изпитала ПВО системата.

Тестовете са преминали гладко и безпроблемно, а ракетите са били изпитани на брега на Черно море, в близост до град Синоп в северната част на Турция.

С-400 е един от най-модерните и способни съществуващи ПВО системи. Комплексът включва мобилен радар, команден център и ракетоносец, превозващ 4 ракети. Обсегът на ракетите е между 40 и 400 километра, а максималната височина, на която могат да достигнат далекобойните версии е 185 километра - по същество те са насочени за борба с балистични ракети и сателити.

Руснаците твърдят, че системата гарантирано може да свали "невидимите" B-2, F-22 и F-35, както и крилата ракета Tomahawk.

Заради решението на Анкара да се сдобие със С-400, Пентагонът изключи Турция от програмата за доставка на изтребители F-35. САЩ обясни решението си с опасения, че руската система може да компрометира секретна информация за "невидимия" изтребител, която да го превърне в много по-лесно откриваем.